U BOSANSKOJ GRADIŠCI

Sajam meda „Zdravomed“

Pčelarstvo spaja ljude iz regiona, rekao je Mirjanić

Piše: B. Grgić

15.10.2020

Sajam će trajati tri dana. B. Grgić

Loše vrijeme i pandemija koronavirusa nisu spriječili pčelare iz  nekoliko gradova da izlože mnoštvo pčelinjih proizvoda, pripravaka, čajeva i drugih proizvoda na trodnevnom Sajmu meda „Zdravomed“, organiziranog po 16. put u Bosanskoj Gradišci.

Goran Mirjanić, eminentni univerzitetski profesor i vodeći ekspert iz oblasti pčelarstva u ovom dijelu naše zemlje, izložio je pčelinje proizvode, a ujedno je govorio i o projektu apiturizma.


Veliki potencijali

- Pčelarstvo spaja ljude iz regiona. Naišli smo na razumijevanje gradskih vlasti i želimo da najavimo projekt „Putevi meda“, koji će se realizirati naredne godine. Naši potencijali su zaista veliki, ovaj kraj je ekološki idealan za pčelarstvo i to moramo znati iskoristiti -  rekao je Mirjanić.

Saša Tomić spada u pčelare selice, koji svoja društva godišnje premiješta na više lokaliteta. Dobitnik je mnogih nagrada na sajmovima meda.

Sa mnoštvom ljekovitog bilja iz Bihaća je došao Ervin Husić. Kaže da ga raduje dolazak na „Zdravomed“ jer građani vole da saslušaju i redovni su kupci.

Slatki pelin

- Ono što posebno ističemo i što je veoma traženo je slatki pelin. Zaista popravlja imunitet i uvjereni smo da ojača organizam i prema naletima koronavirusa - rekao je Husić.

A da su Husićevi čajevi i pripravci zaista djelotvorni, potvrdio je i gradonačelnik Bosanske Gradiške Zoran Adžić. Javno je izrekao da ga  bilje  sa planina iznad Bihaća okrepljuje, a da je pčelarstvo adut grada u privrednom smislu.

- Naših 150 proizvođača sa više od 6.000 košnica su respektabilna fabrika na otvorenom. Imamo zdravo ekološko pčelarstvo i namjeru da napravimo veliki iskorak i u pčelarskom turizmu  ili apiturizmu  - rekao je Adžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.