U SREBRENICI

Roditelji ipak neće ispisati djecu iz škole

Negodovali zbog čestih smjena učiteljica

Piše: S. Smajlović

Zadovoljni roditelji zbog postignutog dogovora

Foto: S. Smajlović


Maida Mujić i Sadmir Sinanović, učenici trećeg razreda te Hakija Sinanović, učenik petog razreda Prve osnovne škole Srebrenica, područno odjeljenje Podravanje, nakon desetodnevnog bojkotovanja nastave, od ponedjeljka će ponovo sjeti u klupe svoje škole i njih će učiti nova učiteljica Marija Vuksić, koja je nakon konkurs primljena na tu dužnost.

Umiješana politika

To je odlučeno na današnjem sastanku roditelja djece iz Luke  Muhameda i Fejze Sinanovića, Šemse Mujića s direktorom Prve osnovne škole Srebrenica Dragim Jovanovićem.

   
  • Djeca od ponedjeljka opet na nastavi

    Djeca od ponedjeljka opet na nastavi

    Foto: S. Smajlović


Roditelji djece iz Luke kažu da su đaci bojkotovali nastavu zbog smjene učiteljice Isidore Nikolić te pored problema što djecu 25 kilometara od Luke do Podravanja po lošem makadamskom putu, djecu dovoze do škole, menadžement  Prve osnovne škole u Srebrenici nametao im je i smjene učiteljica svake školske godine.

Kažu, kada djeca naviknu i zavole jednu učiteljicu, slijedi njihova smjena, smatrajući da je politika umješana u postavljanje učiteljica u školama i što se  nastava ne održava u novoj školskoj zgradi u Luci.

Prevladao razum

- Zbog toga djeca deset dana nisu išla i mi smo odlučili da ih ispišemo iz škole u Podravanju. Međutim, preovladao je razum s obje strane i djeca će do pulugodišta nastavu pohađati u Podravanju - kaže Muhamed Sinanović.

Nastavu u drugom polugodištu djeca će, najvjerovatnije, pohađati u svom selu. Jovanović kaže da će menadžmet škole naredne sedmice snimiti stanje školske zgrade u Luci, koja je godinama zapuštena i put od Podravanja do Luke. Svu tu dokumentaciju dostavit će Ministarstvu prosvjete i kulture Vlade Republike Srpske i lokalnoj zajednici, tražeći da se ponovo aktivira škola u Luci, kako djeca ne bi putovala 25 kilometara. S ovim prijedlogom saglasni su roditelji djece.

   
NA VRH

Komentari