DJECA IZ VRBANJACA

Uživali u obilasku Sarajeva

Posjetli Zemaljski muzej, Vijećnicu, vozili se trebevićkom žičarom

Piše: Al. B.

20.10.2020

Mnogi se prvi put upoznali s znamenitostima Sarajeva - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U organizaciji Udruženja za kulturu i kulturno naslijeđe iz Sarajeva djeca iz područne škole u Vrbanjcima u Kotor Varoši posjetila su glavni grad BiH. Mališani uzrasta od 6. do 9. razreda, oduševljeni su višednevnim izletom tokom kojeg su posjetili Zemaljski muzej, Vijećnicu, Vrelo Bosne, Baščaršiju, Begovu džamiju, Sarajevsku katedralu, Vječnu vatru i Trg djece Sarajeva, uživali su u vožnji trebevićkom žičarom, te ljepotama Igmana i Bjelašnice. Posjeta je organizirana uz podršku Ministarstva kulture i sporta KS.

- Bila mi je čast i zadovoljstvo ugostiti mališane i biti im domaćin u glavnom gradu, u gradu u kojem sve počinje. Zaista mi je bilo drago vidjeti osmijehe i radost na njihovim licima, ali i ohrabriti one koji nisu smjeli da uđu u žičaru jer se prvi put susreću sa visinom. Ovo je mnogima od njih bila prilika da se prvi put upoznaju sa nekim znamenitostima Sarajeva. Fascinirana sam borbom i upornošću ove djece i njihovih roditelja i drago mi je da, pored svih problema i trnja kojeg gaze, ne odustaju od svojih prava. Zahvaljujem se roditeljima koji su imali povjerenje u nas i dozvolili im ovu posjetu, a obećavam da neće biti posljednja – kaže predsjednica Udruženja Džemila Turan.  

Široj bh. javnosti djeca iz Vrbanjaca i njihovi roditelji poznati su po dugogodišnjoj borbi za bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta, koja im je u njihovoj matičnoj školi “Sveti Sava” iz Kotor Varoši još uvijek uskraćena.

Sud u Kotor Varoši, Ustavni sud BiH, Vrhovni sud RS svojim su presudama utvrdili da su povrijeđena njihova prava, da su diskriminirani, školi je naloženo uvođenje nacionalne grupe predmeta, ali uprkos sudskim presudama, pozivima Ambasade SAD, OSCE, te drugih međunarodnih i domaćih institucija, to se još uvijek nije desilo, pa je za mališane instruktivna nastava iz nacionalne grupe predmeta organizirana u isturenom odjeljenju OŠ “Prvi mart” iz Jelaha.   


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.