PROTEST U BIJELJINI

Ugostitelji traže pravo na rad ili socijalnu pomoć

Zabunu i konfuziju unose mjere i kriteriji kriznih štabova o radnom vremenu, fizičkoj distanci

Piše: Lj. LJ.

26.10.2020

S današnjeg protesta. Lj. Ljubojević

Stotinjak zaposlenih u bijeljinskom ugostiteljstvu, restoranima, kafanama i kafićima, muzičari i svi oni koji su, kako kažu, najdirektnije pogođeni pandemijom koronavirusa organizirali su danas protestni skup ispred zgrade Gradske uprave Bijeljina, zahtijevajući pravo na rad i osiguranje minimalnih sredstava za egzistenciju ili, kako kažu, socijalnu pomoć.

Vasko Todić, vlasnik ugostiteljskog objekta i muzičar, izjavio je da je krajnje vrijeme da neko povede računa o egzistenciji nekoliko stotina radnika i njihovih porodica koji rade u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima.

- Zabunu i konfuziju unose mjere i kriteriji kriznih štabova o radnom vremenu, fizičkoj distanci među gostima lokala. Ovo je naš prvi protest, a bit će ih još ukoliko se nešto ne promijeni. Mi smo se okupili na inicijativu grupe nezadovoljnih građana koji su reagovali uz pomoć društvenih mreža. Ugrožena nam je egzistencija. Kako da prežive višečlane porodice koje su kreditno zadužene. Treba plaće, doprinose i poreze isplaćivati radnicima redovno, a kasa je prazna – ističe Todić.

Vladimir Sarić, predstavnik Podružnice ugostiteljskih radnika RS u Bijeljini, kaže da je ugostiteljstvo na rubu egzistencije i da ugostitelji očekuju konkretnu pomoć lokalne zajednice i države.

- Ugostitelji i turistički radnici su poniženi i ugroženi, jer najviše ispaštaju s ovakvim mjerama. Od nas se stalno traži poštovanje nekih novih mjera, dok pojedini ne poštuju nikakve mjere, a prolaze nekažnjeno - rekao je Sarić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.