PRENOSIMO

Lavrov: Rusija potpuno podržava dejtonski status Republike Srpske

On je naglasio da su bilo kakve promjene Dejtoskog sporazuma prihvatljive isključivo kao rezultat ravnopravnog dogovora između tri konstitutivna naroda

A. Ka. / Glas Srpske

Sergej Lavrov

Foto: Agencije


Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da Rusija kao jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma potpuno podržava dejtonski status Republike Srpske i njena ustavna ovlaštenja, te smatra da treba da bude revidirano prisustvo Kancelarije visokog predstavnika čija je funkcija odavno iscrpljena. 

Historijske i kulturne veze

Lavrov je istakao da Rusiju sa RS ujedinjuju bliske historijske i kulturne veze. 

- Cijenimo, zaista, bratsko uzajamno razumijevanje koje postoji između nas - rekao je Lavrov za „Glas Srpske“.

On je naveo da Rusija ne prepoznaje nikakvu praktičnu potrebu za visokim predstavnikom u BiH, te je dodao da je njegova funkcija odavno iscrpljena. Lavrov je istakao da nema dovoljno razloga za razgovor o reviziji Dejtona, koji već četvrt vijeka uspješno obezbjeđuje mir, bezbjednost i stabilnost u BiH i regionu.

- Štaviše, trajna vrijednost mirovnog sporazuma leži u činjenici da je on precizirao osobine unutrašnjeg uređenja BiH, utvrdio ustavni položaj dva entiteta, razgraničio sfere odgovornosti među nivoima vlasti, garantovao jednak status tri konstitutivna naroda, obezbijedio verifikovanu šemu za ostvarivanje njihovih nacionalnih prava, uključujući pravo veta radi zaštite vitalnog nacinalnog interesa. Zadiranje u ove temeljne postulate znači podrivanje osnova državnosti BiH - naglasio je Lavrov.

Ravnopravni dogovor

On je naglasio da su bilo kakve promjene Dejtoskog sporazuma prihvatljive isključivo kao rezultat ravnopravnog dogovora između tri konstitutivna naroda u skladu sa propisanom procedurom. 

- Ono što zaista treba da bude revidirano to je prisustvo Kancelarije visokog predstavnika - naveo je Lavrov.

Više o temi Sergej Lavrov

ŠEF RUSKE DIPLOMATIJE
Zaharova potvrdila, Lavrov ipak dolazi u Sarajevo
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na