U BOSANSKOJ GRADIŠCI

Sve više oboljelih od korone, treća reorganizacija rada Opšte bolnice

Posljednjih dana dnevni bilten je veoma nepovoljan

U toku je dogradnja kapaciteta i rekonstrukcija bolnice. B. Grgić

Piše: B. G.

30.10.2020

U Opštoj bolnici u Bosanskoj Gradišci na Covid odjeljenju smještena su 44 pacijenta. Preostalo je još dvadesetak mjesta za  zbrinjavanje zaraženih pacijenata koronavirusom s težom kliničkom slikom pa se počelo s reorganizacijom rada ustanove. Prvobitno se krenulo sa 24 kreveta pa su uslijedile promjene u sistemu rada.

Direktor bolnice Rajko Dodik kaže da je započela treća reorganizacija rada bolnice.

- Planiramo izmještanje, odnosno gašenje Odjeljenja psihijatrije, gdje će biti moguće smjestiti 17 pacijenata koji zahtijevaju liječenje od virusa COVID-19, a izmjestili smo i Neuropsihijatriju i dobili smo još 12 mjesta za pacijente kojima je određena izolacija - pojasnio je Dodik.

Dodik: Planiramo izmještanje. B. Grgić

Posljednjih dana u Bosanskoj Gradišci dnevni bilten je veoma nepovoljan, jer je pozitivno po tridesetak pacijenata.

Deset pacijenata je s težom kliničkom slikom na Covid odjeljenju intenzivne njege, od kojih je sedam na respiratorima. Bolnica raspolaže sa još sedam slobodnih respiratora.

Podsjetio je da je u toku rekonstrukcija objekta. Završena je  prva faza, odnosno dogradnja kapaciteta, a u toku je druga faza koja obuhvata rekonstrukciju sistema grijanja, zamjenu stolarije i postavljanje izolacije i nove fasade.

U ovoj ustanovi ima dosta problema i s kadrovima. Pedeset zdravstvenih radnika je na bolovanju, a 17 je zaraženo koronavirusom.

- Važno je da nijedan od zaraženih radnika nije teško obolio. Taj broj zaraženih i odsutnih radnika je ipak veliki za našu ustanovu i to otežava rad, ali smo se uspjeli preraspodijeliti - dodao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.