ALARMANTNO

Popunjeni kapaciteti Covid odjeljenja u Trebinju

Zbog pogoršane epidemiološke situacije i u drugim općinama, bolnice u Foči i Nevesinju ne mogu da primaju pacijente iz Trebinja

P. Mucović

Covid bolnica u Trebinju

Foto: P. Mucović


Svi smještajni kapaciteti Covid odjeljenja bolnice Trebinje su popunjeni tako da se pacijenti koji bi trebalo da u bolnici čekaju rezultate testova šalju u izolaciju. 

Zbog pogoršane epidemiološke situacije i u drugim općinama, bolnice u Foči i Nevesinju ne mogu da primaju pacijente iz Trebinja.

Stanko Buha, vršilac dužnosti direktora bolnice Trebinje, za medicinska pitanja kaže da svakodnevno sa Covid odjeljenja otpuštaju po pet-šest pacijenata kako bi smjestili novooboljele koji su težeg zdravstvenog stanja. Osim smještajnih kapaciteta, najslabija karika, trenutno, u bolnici Trebinje je, dodaje Buha, rendgenologija.

Dodatni smještajni kapaciteti

- Mi na Covid odjeljenju imamo 27 kreveta i sedam kreveta u tzv. izolaciji, gdje su smješteni pacijenti koji čekaju na rezultate testova. Trenutno je to odjeljenje puno i imamo problem da smjestimo jednog pacijenta. Neki koji bi trebalo da u bolnici čekaju rezultate testiranja upućeni su u izolaciju. Imamo probleme i na drugim odjeljenjima, između ostalog, dva pravnika su nam odsutna, četiri načelnika, od šest rendgen tehničara tri su odsutna, tako da nam je rendgen najslabija karika u dijagnostikovanju koronavirusa, jer on radi i za druge pacijente. Do jutros nismo vraćali nikoga iz južnih hercegovačkih općina, nismo primali pacijente iz Nevesinja i Gacka, upućivali smo ih u bolnice u Nevesinju i Foči, ali i oni su pri popunjavanju kapaciteta. 

  • Stanko Buha

    Stanko Buha

    Foto: P. Mucović


Stvarno će nam biti potrebni dodatni smještajni kapaciteti jer je tek počela sezona zimskih respiratornih infekcija, uključujući grip, koronavirus i sve ostale - rekao je Buha.

Iznaći rješenja

Neophodno je iznaći rješenje za smještaj novooboljelih. Na današnjem sastanku sa načelnicima odjeljenja doneseni su zaključci koje će predstavnici bolnice iznijeti na sjednici Štaba za vanredne situacije Grada Trebinja.  

Doktor Buha je apelovao na građane da se pridržavaju svih propisanih mjera koje su aktuelne od početka pandemije jer, kako je istakao, bez toga, epidemiološka situacije se neće smirivati.

Republika Srpska
Dva učenika iz Trebinja zaražena koronavirusom
NA VRH

Podijeli članak na