VJEŠTINA UKRAŠAVANJA

Od JNA tetovaže do prave umjetnosti na koži

Nekada su bili unaprijed određeni motivi koje je moguće tetovirati, a danas radimo sve što čovjek zamisli i poželi, kaže tatoo majstor Vjeko Kujundžić

Kujundžić: Uživa u poslu. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović

24.11.2020

Tatoo majstor iz Foče Vjeko Kujundžić prve tetovaže uradio je iz hobija prije 18 godina, prekidao je pa ponovo počinjao, a u posljednjih desetak godina profesionalno se bavi poslom uljepšavanja ljudskih tijela. Kaže da je radio razne poslove, ali tetoviranje je nešto što je postalo dio njega i bez čega ne može.

Možda i zato što se dugotrajni procesi tetoviranja u njegovom salonu pretvaraju u druženja i što za sve ove godine nikada nije naišao na “teškog” klijenta.


Svjetski trendovi

Još od davnina ljudskom je tijelu uvijek nešto nedostajalo, pa ga je nastojao ukrasiti slovima, simbolima ili crtežima. Tetoviranje je popularno i danas.

- Počelo je to s plemenima, a zadržalo se u svim kulturama, najviše na prostoru Azije. Samoanska plemena, naprimjer, imaju tetovaže u skladu s hijerarhijom, pa se sjećam da su boksera Majka Tajsona (Mike Tyson) htjeli da tuže zato što je pored oka istetovirao simbol koji pripada vođi plemena kod njih - govori Kujundžić.

Neki od Kujundžićevih zanimljivih radova. Avaz

Tetoviranje je nekada bilo bolno, ali su oprema i način vremenom napredovali.

- Da ne pratimo svjetske trendove, ostali bismo na onoj nekadašnjoj, svima poznatoj - JNA tetovaži. Usavršena je oprema, brže se radi, manje boli, pa su i firme koje proizvode medicinsku opremu počele izrađivati i tatoo opremu. Nekada su bili unaprijed određeni motivi koje je moguće tetovirati, a danas smo u mogućnosti uraditi sve što čovjek zamisli i poželi - kaže Kujundžić.

Porodični motivi

Najčešći su porodični motivi, ruža kao simbol ljubavi, datum rođenja djeteta, očev sat, ali i samuraji, gladijatori, tigrovi, vukovi…

- Momku koji je žurio da ide u Nizozemsku ljetos sam devet sati radio tetovažu. Bila je to skoro cijela vanjska strana ruke. Radio sam i cijela leđa, ali to se može samo iz više puta, jer je potrebno 20 do 30 sati posla. Dolaze mi iz cijele istočne BiH, od Milića, do Goražda, Čajniča, Gacka, počeli su i iz Nevesinja, a imam dosta raje i iz Sarajeva - ističe Kujundžić.

Dolaze i političari, policajci, vojnici…

- Kod mene su tetovažu radili Slađa Alegro, Bojan Bijelić, radio sam tetovaže i gitaristi Murisu Varajiću. Dođe ljudi svih zanimanja, ima i političara, policajaca, vojnika. I nisu samo mladi zainteresirani, imao sam čovjeka koji je i u 67. godini želio da uradi tetovažu - ističe Kujundžić.

Cijena ovisi o zahtjevu, a one “baš dobre” koštaju do 300 KM. Mnogo je i onih koji su nezadovoljni starijim tetovažama, pa ih žele prepraviti na novu, ljepšu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.