U ORAHOVCIMA KOD VIŠEGRADA

Obnova džamije u završnoj fazi

Nakon okončanja radova očekuje se intenzivniji povratak

U toku postavljanje fasade. A. Bajramović

Piše: Al. B.

26.11.2020

Polako, ali uporno, u skladu s teškim vremenima i činjenicom da nisu imali pomoć nekog velikog donatora, stanovnici Orahovaca i okolnih sela, između Međeđe i Višegrada, obnavljaju mjesnu džamiju. Radovi su trenutno u završnoj fazi, u toku je postavljanje fasade i sistema grijanja, elektro i vodovodnih instalacija, a proljeće će čekati unutrašnje uređenje.

Unutrašnje uređenje na proljeće. Avaz

- U ovoj fazi radovi koštaju oko 20.000 KM, ali polovinu tih troškova preuzeli su humani ljudi, prijatelji našeg džemata, koji od sebe rade grijanje, abdesthanu, gasulhanu i struju. Prije ovoga uspjela se dovesti i voda, izgradnja rezervoara je u završnoj fazi i razmišljalo se da on služi i svim porodicama koje će se u perspektivi vratiti na ovo područje. Očekujemo da će se, nakon izgradnje džamije, povratak intenzivirati, jer je ova džamija jedna centrala i antena na koju su prikopčani vjernici iz ovih sela i zaselaka. Imamo obećanja i nadamo se podršci kako bismo asfaltirali oko četiri kilometra puta od magistralne ceste do džamije - kazao nam je član Građevinskog odbora Hajrudin Ćuprija.

U Orahovcima i okolnim selima trenutno živi oko 65 stanovnika, a s izgradnjom kvalitetnijeg puta bilo bi ih mnogo više u ovom nekad bogatom, voćarskom kraju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.