SREBRENICA

Za 11 mjeseci iskopano 256.194 tone sirove rude olova i cinka

Prosječna bruto plata za 472 zaposlena u novebru iznosila 2.569 maraka i nije bili otpuštanja radnika

Iz rudnika Sase. S. Smajlović

S. Smajlović

30.12.2020

Uprkos pandemiji koronavirusa, padu cijena metala na londonskoj berzi, povećanju cijena repromaterijal i zbog 1.611 raznog odsutvovanja s posla, rudari Rudnika olova i cinka u Sasama kod Srebrenice, koji posluje u sastavu kompanije „Gross“ iz Bosanske Gradiške i ove godine zabilježio je dobre poslovne rezultate.


Ostvaren plan

Predsjednica Upravnog odbora ovog rudnika Jelena Petrić za „Avaz“ kaže da je planirana eksploatacija od 280.000 tona sirove rude za jedanaest mjeseci ostvarena za 256.194 tona što je za više od tonu planirane proizvodnje za taj period.

- Za razliku od mnogih preduzeća „Gross“ ove godine nije otpustio nijednog radnika. Trenutno je zaposleno 472 radnika i nastavlja se dokvalifikacijom i prekvalifikacijom uposlenika, s ciljem nedostatka kvalifikovane radne snage. Iz oblasti eksploatacije i prerade rude 78 radnika je položili stručni ispit, četiri su prekvalifikovana u rudarske tehničare, dok 23 završavaju školovanje za eksploataciju rude - pojasnila je Petrić.

Osim toga, kaže da je ove godine došlo do znatnog povećanja plata uposlenika. Prosječna bruto plana jamskih radnika u novembru iznosila je 2.569 maraka. Za jedanaest mjeseci za plate je izdvojeno 11,3 miliona KM.

Po osnovu poreza na dohodak i drugih zakonskih obaveza „Gross“ je za jedanaest mjeseci ove godine u budžet Republike Srpske uplati 5,9 miliona, od čega je 1,1 milion za koncesione naknade. za izgradnju i rekonstrukciju objekata i nabavku nove opreme u ovoj godini uloženo je 3,6 miliona maraka.

Nova flotacijska deponija

Petrićeva je najavila da će u 2021. godini početi radovi na izgradnji nove deponije za odlaganje flotacijske jalovine, što će biti najveća i najznačajnija investicija u narednih nekoliko godina. Za taj projekt, kaže predviđeno je 15 miliona maraka. Osim toga planirana su sredstva za nabavu rudarske opreme i i pomoć sportskim i drugim društvima iz Srebrenice i Bratunca. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.