MARKO SPAIĆ IZ TREBINJA

U muzici vidi bijeg od bolesti

Objavio prvi singl pod nazivom „Nikad neću stati“

Piše: P. Mucović

22.1.2021

Spaić: Zahvalan mnogima na pomoći. P. Mucović

Marko Spaić (24) iz Trebinja krajem decembra prošle godine objavio je svoj prvi singl pod nazivom ”Nikad neću stati”. Ništa neobično da ovo nije autobiografska pjesma koja govori o njegovoj borbi s opakom bolešću - hemofilijom, od koje boluje od rođenja. Za ovu pjesmu snimljen je i spot u kome učestvuju Marko i njegova porodica, roditelji i sestre Dragana i Jovana.

Amaterski snimak

- Volim muziku. Ona je oduvijek bila moj bijeg iz realnosti, bijeg od bolesti. Moje djetinjstvo i odrastanje bilo je teško zbog bolesti. Pjesma je zapravo bila priča. Moja životna priča u kojoj sam opisao život s hemofilijom - pojašnjava Spaić kako se obreo u muzičkim vodama.

Naglašava da mu posao taxi dispečera dozvoljava da posjećuje skupove oboljelih od rijetkih bolesti, gdje se razmjenjuju razna iskustva koja imaju.

- Na skupu u Tesliću ohrabrio sam se da javno pokažem svoju pjesmu. Na tom sastanku bila je prisutna Samra Kržić-Ćelik iz Udruženja za rijetke bolesti, kojoj sam neizmjerno zahvalan zbog onog što je uradila nakon tog skupa. Naime, pitala me želim li da moju pjesmu čuju profesionalci. Ja sam rekao da nemam ništa protiv. Ona je kontaktirala sve te ljude i pozvan sam u Sarajevo, gdje su mi muzičari omogućili da snimim pjesmu i spot. Oduševljen sam. Bilo je lijepo, ugodno i zabavno - naglašava Spaić i dodaje da je zahvalan mnogima na pomoći.

Kaže da su ga sarajevski muzičari odlično primili te da nikada nije imao tremu zbog nastupa pred kamerama.

Javni nastupi

- Oduvijek sam se lijepo osjećao pred kamerom, a nemam ni strah od javnog nastupa. Shvatio sam to još 2016. godine, dok sam prodavao suvenire u Dučićevoj ulici u Trebinju. Tu sam upoznao Nebojšu Muratovića. Kako bismo prekratili duge ljetne dane, počeli smo da snimamo skečeve. Kako je sve to naišlo na pozitivne reakcije, napravili smo Facebook stranicu ”Spaja i Mure”. Skečevi su se nizali, a mi smo uveseljavali i druge i sebe, a to radimo i dalje. Tako je sve krenulo - navodi Marko i dodaje da se nada da će pjesmom ”Nikad neću stati” skrenuti pažnju na probleme osoba s rijetkim bolestima u BiH.


Zadovoljan je terapijom koju mu u cijelosti refundira Fond zdravstvenog osiguranja RS, ali kaže da to još nisu najnoviji lijekovi sa svjetskog tržišta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.