CIJEPLJENJE PROTIV KORONE

Mjesto vakcinacije u RS bit će određivano u zavisnosti od kategorije stanovništva

Sve zdravstvene ustanove imenuju timove koji će biti zaduženi za organizaciju, sprovođenje, praćenje i izvještavanje o procesu vakcinacije protiv koronavirusa

N. Aj. / Srna

Suviše je rano reći da li vakcine protiv Covid-19 virusa obezbjeđuju dugotrajnu zaštitu

Foto: Ilustracija


Mjesto vakcinacije protiv koronavirusa u Republici Srpskoj bit će određivano u zavisnosti od kategorije stanovništva koja se vakciniše, poručeno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Zdravstveni radnici bit će vakcinisani u svojim matičnim zdravstvenim ustanovama, a zaposlene i korisnike domova za starija lica vakcinisat će timovi nadležnih domova zdravlja u domovima za starija lica, objavljeno je na internet stranici Ministarstva. 

Bit će organizirani punktovi

- Za ostale osobe koje podliježu vakcinaciji, planirana je vakcinacija u nadležnim ambulantama porodične medicine ili će biti organizovani punktovi u njihovim domovima zdravlja, u pojedinim slučajevima i izvan doma zdravlja, zavisno od uslova koji postoje u konkretnoj lokalnoj zajednici - pojasnili su iz Ministarstva.

Sve zdravstvene ustanove imenuju timove koji će biti zaduženi za organizaciju, sprovođenje, praćenje i izvještavanje o procesu vakcinacije protiv koronavirusa, koji će biti obučeni od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.  

Edukacija uključuje informacije o dostupnim vakcinama, načinu čuvanja, načinu aplikacije, nadzoru nad provođenjem vakcinacije i sigurnosti vakcinacije, neophodnom izvještavanju i slično.

Režim sa dvije doze

Kada je riječ o tome da li vakcine protiv koronavirusa osiguravaju dugotrajnu zaštitu, iz Ministarstva su napomenuli da odgovor na ovo pitanje zahtijeva dalje istraživanje. 

- Suviše je rano reći da li vakcine protiv Covid-19 virusa obezbjeđuju dugotrajnu zaštitu. Međutim, podaci ohrabruju, pošto ukazuju na to da većina osoba koje se oporave od koronavirusa imaju imunološku reakciju koja obezbjeđuje zaštitu od ponovne infekcije barem neko vrijeme - iako se još ispituje kolika je ta zaštita i koliko traje - naveli su iz Ministarstva.

Za većinu vakcina protiv koronavirusa koje su dostupne ili u fazi testiranja predviđen je režim sa dvije doze.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na