TREBINJE

Usvojen gradski budžet

U budžetu su smanjeni rashodi za lična primanja, povećana je subvencija za privredne subjekte za saniranje posljedica pandemije koronavirusa

S današnje skupštine grada Trebinja. P. Mucović

Piše: P. Mucović

2.2.2021

Skupština grada Trebinja usvojila je na 3. redovnoj sjednici budžet grada za 2021. godinu, u iznosu od 30.798.000 KM, što je za 1.418.000 KM više od sredstava planiranih nacrtom budžeta.

Od ukupnih budžetskih sredstava 21,5 miliona bit će raspoređen na tekuće rashode, 6,5 miliona na kapitalne investicije, 1,7 miliona bit će izdvojeno za otplatu kredita, a 846 hiljada KM za ostale izdatke.

Smanjeni rashodi

U budžetu su smanjeni rashodi za lična primanja, povećana je subvencija za privredne subjekte za saniranje posljedica pandemije koronavirusa i povećan grant javnim zdravstvenim ustanovama u našem gradu.

Planirani budžetski prihodi i primici za nefinansijsku imovinu ukupno iznose 28.706.845 KM i veći su od budžeta za 2020. godinu za 2, 81 posto.


Predlagači nacrta ocijenili su da je budžet za ovu godinu sanacioni, štedljiv a u isto vrijeme i investicioni, da će omogućiti kontinuitet ranije pokrenutih razvojnih i socijalnih programa, dok je za odbornike iz opozicionih klupa - potrošački, bez razvojne komponente i netransparentno predstavljen.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je gradski budžet za prošlu godinu u suficitu, da se izmiruju sve obaveze, među kojima su i krediti.

Ekonomska kriza

On je istakao da Grad nije koristio moratorijum na otplatu kredita zbog teške ekonomske krize usljed pandemije koronavirusa, jer bi u suprotnom troškovi bili povećani za oko 160.000 KM.

Ćurić je rekao da su u prošloj godini značajno umanjena sredstva za kulturu i sport, ali i smanjeni drugi brojni troškovi što je omogućilo značajne uštede.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.