BROJNE INVESTICIJE

Laktaši ubrzano koračaju ka statusu grada: Načelnik Miroslav Bojić najavio niz kapitalnih projekata i transformaciju općine

Planiramo u Lijevču izgraditi modernu otkupnu stanicu sa hladnjačama, kaže Miroslav Bojić

Piše: Boško Grgić

18.3.2021

Miroslav Bojić. B. Grgić

Realizacijom kapitalne investicije, vrijedne 1.75 miliona maraka načelnik općine Laktaši Miroslav Bojić počeo je svoj mandat. Riječ je o završetku kružne raskrsnice i saobraćajnice kroz centar Laktaša, čime će saobraćaj kroz centar grada biti značajno pojednostavljen i ubrzan.

- Laktaši su dobili funkcionalnu kružnu raskrsnicu sa pratećim saobraćajnicama, dvije treće trake i širokim magistralnim putem na obje strane, prema Banja Luci i prema Bosanskoj Gradišci. U narednih dvadeset dana ćemo izgraditi i rasvjetu - rekao je za „Avaz“ načelnik Bojić.


Izgradnja sale

Odmah po realizaciji ovog kapitalnog projekta krenulo se u nove poslove.

Započele su pripreme za izgradnju fiskulturne sale u područnoj školi u Klašnicama, a urađena je i projektna dokumentacija za proširenje vrtića.

- U planu je i projektovanje kanalizacione mreže u Trnu i Laktašima, te rješavanje problema vodosnabdijevanja u Bakincima, Gornjim Kobatovcima,Jablanu.Jakupovcima i Šeškovcima. Privredni savjet općine odlučio je da se krene u razvoj novih poslovnih zona, u Velikom Blašku i Trnu, te proširenju poslovne zone u Aleksandrovcu - rekao je načelnik Bojić.

Najavljene su i velike investicije i u poljoprivredi. Radi se o izgradnji stanice za otkup voća i povrća, podsticajima za proizvodnju, podrška izgradnji sistema za navodnjavanje i popravku plodnosti zemljišta.

- Planiramo u Lijevču izgraditi modernu otkupnu stanicu sa hladnjačama. Tu imamo podršku resornog ministarstva i ona će biti spasonosno riješenje za proizvođače voća i povrća ne samo iz Laktaša, navo je Bojić

Načelnik Bojić je najavio i niz mjera za popravak položaja mladih, u vidu stanogradnje.

Neskrivene ambicije

Iznesene su i neskrivene ambicije da Laktaši dobiju status grada. Jedan od preduslova je i otvaranje srednje strukovne škole, što je naišlo na veliko odobravanje kod roditelja i privrednika. Zanimljivo je da je laktaška privreda treća po snazi u Republici Srpskoj, što novo općinsko rukovodstvo želi maksimalno da iskoristi.

Naravno, tu je i sjajan položaj opštine, ogromni turistički potencijali u vidu banjskih potencijala, vinogradarstva, rijeke Vrbas, Lijevče polja, međunarodnog aerodroma „Mahovljani“ te veliko čvorište na autoputu i to prema Banja Luci, Prnjavoru, Doboju i Evropskoj Uniji, odnosno Bosanskoj Gradišci i Hrvatskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.