SAOPĆENJE

Šarović: Borimo se sa posljedicama nerada cijelog sistema

Stanje je haotično, jer umjesto sistemskih mjera mi konstantno imamo ad hok mjere koje samo privremeno smanjuju broj zaraženih, kaže Mirko Šarović

Mirko Šarović. Agencije

A. Ka.

21.3.2021

Iako su struka i opozicija mjesecima predlagali brojne mjere koje bi pomogle cijeom zdravstvenom sistemu i spriječile haos, vlast se ponašala suprotno svim drugim zemljama u regionu, odobravala rad skijalištima u punom kapacitetu, muziku uživo, gradila preskupe garaže umjesto predložene dogradnje bolnica, bavila se tenderima za sve i svašta, a ponajviše samim sobom, umjesto da na vrijeme obezbijedi neophodne vakcine, izjavio je danas Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

- Pooštrovanje mjere zbog enormnog širenja koronavirusa jeste važno i potrebno, ali je ono direktna posljedica nerada cijelog sistema koji cijelih 13 mjeseci nije uradio sve što je mogao i morao da spriječi ovako rapidan rast broja zaraženih i umrlih u Republici Srpskoj – pojasnio je Šarović.

Predsjednik SDS-a je kazao da smo jedina zemlja koja nije obezbijedila masovnu vakcinaciju i koja po svemu sudeći proces vakcinacije neće završiti do kraja godine.


- Stanje je haotično, jer umjesto sistemskih mjera mi konstantno imamo ad hok mjere koje samo privremeno smanjuju broj zaraženih. Umjesto da slijedimo druge zemlje i da smo, kao što smo tražili prije osam mjeseci, napravili nužno potrebne korake i jačanje uništenog zdravstvenog sistema, mi se još nismo pomakli od marta 2020. godine – upozorava Šarović.

On naglašava da su današnje mjere samo još jedna potvrda naše sumorne stvarnosti, ćutnje, neodgovornosti, nereda i stavljanja politike iznad života ljudi.

- Uz to, potpuno je van pameti i porazno za svakog normalnog čovjeka, da nas o stanju širenja zaraze i ovako važnim mjerama ne obavještava struka, nego kao što je i danas urađeno – politički komitet neke stranke – zaključio je Šarović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.