BIJELJINA

Dr. Danijela Đukin: Oni koji ne vjeruju u koronu sigurno nisu izgubili nekoga od najdražih

Ne očekujemo da će se situacija znatnije poboljšati nakon tri do četiri dana od donošenja najnovijih epidemioloških mjera, ističe dr. Đukin

Đukin: Pet timova. Lj. Ljubojević

Piše: Lj. Ljubojević

26.3.2021

Prema najnovijem izvještaju, u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Bijeljina za jedan dan imali su 57 pozitivnih na koronavirus. Još se čekaju podaci za 68 testiranih osoba.

Kako kaže prim. dr. Danijela Đukin, direktorica Doma zdravlja, već danima procent zaraze koronavirusom u Bijeljini iznosi između 50 i 60 posto od ukupno testiranih osoba u jednom danu.





Nove mjere

- I dalje je to izuzetno visok procent zaraženih. Od gotovo 200 testiranih uzoraka ,120 je pozitivno. Ne očekujemo da će se situacija znatnije poboljšati nakon tri do četiri dana od donošenja najnovijih epidemioloških mjera. Možda možemo tek sredinom naredne sedmice očekivati neke pozitivne pomake u smislu smanjenja broja zaraženih. Ostaje i dalje na snazi osnovna preporuka, nosite masku, poštujte distancu, vodite računa o ličnoj higijeni. U Covid bolnici imamo srednje teške i teške kliničke slike. Mi u Domu zdravlja imamo pet timova koji su raspoređeni u tri Covid ambulante i oni su dežurni 24 sata - ističe Đukin.

Prema njenim riječima, u Bijeljini je do sada vakcinisano oko 1.215 građana, a prijavilo se oko 4.500.

- Još kod građana ima nepovjerenja, ima onih koji ne vjeruju u postojanje virusa i svrsishodnost vakcinisanja. Želim da razuvjerim te tzv. nevjerne Tome, jer oni, vjerovatno, u porodici nisu imali nijedan težak slučaj korone niti su izgubili nekoga od najbližih članova familije. Oni koji su zainteresirani za vakcinu preživjeli su traumu u protekloj godini - kaže dr. Đukin.

Đukin: Pet timova. Lj. Ljubojević

Stalna borba

Desanka Katić (66) kaže da se odlučila za vakcinisanje, jer vjeruje zdravstvenim radnicima.

- Nema nikakvih reakcija. Imam puno godina, ne plašim se ničega. Mnogo toga sam pregrmjela u životu. Izgubila sam sina, imala sam i hirurške zahvate, bila sam bolesna, ali se i dalje borim - ističe Katić.

Dobra organizacija

Branko Bundalo (64) naglašava da je organizacija na punktu za vakcinisanje u Domu zdravlja na maksimumu.

- Primijetio sam da postoje profesionalan pristup i ljubaznost, dobra organizacija. Nemam nikakvih komplikacija. Dobio sam rusku vakcinu “Sputnjik V”. Svakome bih preporučio da se vakciniše - kaže Bundalo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.