VOĆARI NEMOĆNI

Da li je jak mraz već nanio štete u poljoprivredi: Iscvijetalom voću prijeti izmrzavanje, ugroženo i rano povrće

Rano voće već je iscvijetalo, pa se opravdano strahuje za ovogodišnji urod kruške, šljive, trešnje i višnje, čak i jabuke

Mraz na iscvijetaloj kruški. B. Grgić

B. Grgić

5.4.2021

Jak mraz koji je u ponedjeljak ujutro registrovan u našoj zemlji, zabrinuo je poljoprivrednike, pogotovo voćare.

Rano voće već je iscvijetalo, pa se opravdano strahuje za ovogodišnji urod kruške, šljive, trešnje i višnje, čak i jabuke. Iako upozoreni od strane meteorologa, voćari su u većini slučajeva bili nemoćni da zaštite zasade.

- Ko je bio u mogućnosti da zadimi, orosi ili istretira voćnjak aminokiselinama ima se čemu nadati. Pribojavamo se jer će ova čitava sedmica biti sa veoma niskim jutarnjim temperaturama, ispod minusa, rekao je agronom Mišo Balaban.

Draško Banjac, povrtlar iz lijevčanskog sela Mašići, kaže da je budan veći dio noći. Održavao je temperaturu u plastenicima sa povrćem. Pribojava se za povrće na otvorenom i rasadu u plastenicima.


- Strahujemo za rani krompir, koji je već iznikao. Ugrožena je i rasada povrća u plastenicima. Prognoze su loše, i narednih dana nas očekuju minusi. Bojimo se da ćemo svi ove godine biti u minusu, rekao je Banjac.

Meteorolozi za naredne dane najavljuju veći pad temperature, pa čak i snijeg. Temperatura od minus jedan stepen, zabilježena u Lijevče polju i Potkozarju mogla bi biti samo uvod u hladnu sedmicu, koja prijeti da desetkuje voćarsku i povrtlarsku proizvodnju u našoj zemlji i regionu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.