POTPREDSJEDNIK RS

Ramiz Salkić: Murali u Foči nisu u interesu zajedničkog života i dobrih odnosa Bošnjaka i Srba

Evidentno je da se u Foči pojavila nervoza nakon iscrtavanja murala i napada na Aladža džamiju, kaže Salkić

Piše: A. Bajramović

27.4.2021

Ramiz Salkić. Avaz

Nakon posljednjih dešavanja tokom kojih se Foča nastavila pretvarati u galeriju murala sa likovima ratnih zločinaca, potpredsjednik RS Ramiz Salkić posjetio je ovaj grad. On je razgovarao sa načelnikom općine Milanom Vukadinovićem i njegovim saradnicima, te ih zamolio da učine koliko mogu da se slični incidenti, koji opterećuju odnose Srba i Bošnjaka, više ne dešavaju.

Međunacionalni odnosi

- Zamolio sam ih i zatražio da posjete Medžlis IZ u Foči, da posjete Aladža džamiju, da se uvjere u ono što se desilo i da na takav način pošalju poruku da oni ne stoje iza takvih stvari i da zagovaraju drugačiji grad. Također sam skrenuo pažnju da murali koji se iscrtavaju u Foči nisu u interesu zajedničkog života i dobrih odnosa Bošnjaka i Srba u ovom gradu i da trebaju tražiti načina da se takve stvari ne ponavljaju a da se ovi uklanjaju – kazao je Salkić.

Lokalna zajednica ne stoji iza ovakvih poteza i osuđuju aktivnosti koji narušavaju međunacionalne odnose, odgovori su koje je potpredsjednik RS dobio u Općini Foča.


- Evidentno je da se u Foči pojavila nervoza nakon iscrtavanja murala i napada na Aladža džamiju. To pokazuje da su odnosi još uvijek krhki i da ih trebamo jačati. Bošnjaci su ovdje sada u značajnoj manjini u odnosu na pripadnike srpskog naroda i oni koji su u većini trebali bi da malo više vode računa – istakao je Salkić.

Izloženi diskriminaciji

On je istakao da su u RS Bošnjaci izloženi diskriminaciji i ekonomskom progonu kako ne bi mogli opstati i kako bi se ostvarili ratni ciljevi. – To je generalna politika koja se proklamuje s nivoa Vlade RS i u nekim lokalnim zajednicama više, a u nekim manje prihvaćena. Tamo gdje ta politika nije prihvaćena u nekom značajnijem obliku Bošnjaci su u boljem položaju – pojašnjava Salkić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.