NAKON POSJETE

Kuda ide Republika Srpska: Kakva je uloga Dodika mlađeg?

Očigledno je da Dodikov sin ima posebnu ulogu u političkom sistemu SNSD-a, kazao je Govedarica

Vukota Govedarica. Agencije

A. Ka. / BN

23.5.2021

Visoki funkcioner SDS Vukota Govedarica kaže u izjavi BN-u da je tokom jučerašnje posjete člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika Gacku i Nevesinju svakome posebno zapalo za oko prisustvo Dodika mlađeg na zvaničnim sastancima u Hercegovini.

- Očigledno je da Dodikov sin ima posebnu ulogu u političkom sistemu SNSD-a - kazao je Govedarica u izjavi BN-u, podsjećajući na svoju raniju izjavu kada je rekao da "Dodik pored svoje autokratske vlasti, ulogu premijera namijenio svom sinu".

Ima veći uticaj

- Dodik mlađi već više od godinu dana u Vladi Republike Srpske ima veći uticaj od Radovana Viškovića i to imalo bolje upućeni poznavaoci prilika znaju - kazao je Govedarica i dodao da nema pravo Milorad Dodik da se ljuti na svoje političke protivnike kada se s vremena na vrijeme pokrene pitanje uloge i uticaja Dodika mlađeg u društveno političkom životu Republike Srpske.

- Na protekloj sjednici Narodne skupštine izvrijeđao je na jedan brutalan i primitivan način šefa poslaničkog kluba SDS-a Miladina Stanića optužujući ga da ulazi u njegovu privatni i porodični život - podsjetio je Govedarica i upitao:

- Da li to znači da poslije posjete člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a hercegovačkim opštinama svi treba da se pravimo da nismo vidjeli Dodika mlađeg (sin Igor) u zvaničnoj posjeti Hercegovini?

- Je li to znači da ne smijemo javno da postavimo pitanje kakva je njegova uloga na zvaničnim sastancima?

Kada su u pitanju projekti koje je Dodik jučeR ponovo obećavao po Hercegovini, Govedarica citira jednog Hercegovca, uglednog i apolitičnog, koji se starao za izgradnju hrama u Gacku koga su svojevremeno radoznali pitali da li je Dodik uplatio za crkvu obećani novac on je odgovorio:

- Jeste pet nula ali nikako onog keca da upiše!

Duhovito i istinito

Nažalost vrlo duhovito ali i istinito. Sramotno je najavljivati već najavljeno ili one projekte koji su najvećim dijelom završeni a pri tom zaboraviti na ranija obećanja koja nisu ispoštovana - kazao je Govedarica.

On kaže da Dodik stariji, kako zove Milorada Dodika, naprosto ne vidi svoje postupke a onda kada mu neko pokuša objasniti kako je na sceni porodična i kumovska privatizacija Republike Srpske, on pobjesni do te mjere da ne može vladati sam sobom.

- Onaj ko ne može vladati sobom, kako će na razuman način vladati narodom - zaključuje Govedarica.

Dodikov sin Igor u nepoznatoj ulozi jučer je bio na zvaničnim sastancima koje je predsjedavajući Predsjedništva BiH imao u opštinama Gacko i Nevesinje. Ta praksa do sada nije viđena ni u jednoj zemlji, a ovo je prvi put da se na zvaničnim sastancima našao neko ko nema zvanične funkcije ni na jednom nivou.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.