OLAKŠANJE ZA DOMAĆINSTVA

Rekonstrukcija glavnog vodovoda u Srpcu u finišu

Riječ je o zamjeni glavnog voda u dužini od 2,7 kilometara, kako bi se obnovio vodovod star 40 godina

Pri kraju radovi. B. Grgić

B. Grgić

12.6.2021

Pri kraju su radovi na rekonstrukciji glavnog cjevovoda od izvorišta Prijebljezi do Poveliča u Srpcu. Riječ je o zamjeni glavnog voda u dužini od 2,7 kilometara, kako bi se obnovio vodovod star 40 godina.

Direktor srbačkog Vodovoda, Drago Jovičić, rekao je za portal „Avaza“ da je trasa već nekoliko godina postala usko grlo u snabdijevanju potrošača pitkom vodom jer su cijevi profila 500 milimetara bile lošeg kvaliteta i često su pucale.

- Da bi se otklonio kvar trebalo je najmanje šest sati, a svaka zamjena koštala je oko 10 hiljada KM. To su razlozi za ovu investiciju vrijednu više od milion KM, rekao je Jovičić.

Pored radova na izgradnji potisnog cjevovoda, završeni su i radovi na probijanju propusta ispod magistralnog puta Nova Topola – Srbac - Derventa.

- Posebnu sigurnost u snabdijevanju pitkom vodom sada će imati Perutnina Ptuj koja godišnje obrađuje preko 10 miliona tovnih pilića i troši 190 hiljada kubnih metara vode, što predstavlja jednu petinu ukupno proizvedene vode u podzemnom izvorištu Prijebljezi, kaže Jovičić.

Ugovorom sa izvođačem adova, banjalučkim „Eko-Euro-Timom“, predviđeno je da radovi budu završeni do kraja juna ove godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.