ZANIMLJIVOSTI

Pletilja vune iz Bosanske Gradiške: Zdravije i toplije od sintetike

Valjda će se za moga života moda ponovo okrenuti ka kvalitetu, kaže Ponjević

Piše: B. Gr.

16.6.2021

Ponjević: Posao dosta opao u vrijeme korone. B. GRGIĆ

Iako u osmoj deceniji života Mijoljka Ponjević iz Bosanske Gradiške ne razmišlja da o klin objesi igle za pletenje vunenih predmeta.

Mijoljka svakodnevno, bez obzira na koronu i vremenske prilike, prodaje odjevne predmete od domaće vune i to na uskom makadamskom prilazu zelenoj pijaci. Osim priglavaka i čarapa Mijoljka plete i džempere, prsluke, poluvere…Kaže da u glavi ima na desetine raznih mustri i bodova, a šare kombinira na licu mjesta, ovisno o raspoloženju.

- Kupujem vunu, perem je, češljam, predem, bojim i pletem razne odjevne predmete. Topliji su, zdraviji i dugovječniji od onih sintetičkih, valjda će se za moga života moda ponovo okrenuti ka kvalitetu i vuni - rekla je Mijoljka Ponjević, kojoj u nabavci i prijevozu artikala na pijacu pomaže suprug Petar.

Ponjevići su rodom s Janja, iz Šipova. I tamo imaju kuću, a skućili su se i u Bosanskoj Gradišci.

- U Šipovu je ljepše i lakše živjeti, ovdje se više radi. Na Janju je čistiji zrak, ljepša je voda, nema ni komaraca. Samo da ova korona popusti i da nam opet dođu kupci iz vana, iz Slavonije - priželjkuje Ponjević, žaleći nam se da joj je posao dosta opao.

Ova posljednja pletilja ističe da dok plete razmišlja o mladosti, djetinjstvu i vremenu kada je sa suprugom Petrom podizala djecu i gradila kuće.

Zanimljivo je da u kući ima stare alate, kojima se plelo, tkalo i češljala vuna prije stotinu godina. U podrumu i pomoćnim prostorijama ima pravu etno-zbirku, koju nesebično pokazuje na muzejskim izložbama i manifestacijama u gradu na Savi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.