PROBLEMI

Bijeljinac Dušan Basta nije imao drugog rješenja: Pejzaže i portrete preselio na pijacu

Tražili su mi u nadležnom gradskom odjeljenju da plaćam trideset KM dnevno za boravak na gradskom trgu

Piše: Lj. Lj.

29.6.2021

Basta: Nada se boljim vremenima. LJ. LJUBOJEVIĆ

Prodaja cigareta može po ulicama i trgovima, a moje slike ne mogu. Morao sam ih izložiti na Zelenoj pijaci, kaže Dušan Basta (67), rođen u Sanskom Mostu, sada stanovnik Bijeljine, penzionisani monter dalekovoda, koji više od trideset godina slika pejzaže i portrete, pronalazeći za njih kupce širom svijeta.



Cijena zakupa

Dušan je godinama svoje slike prodavao na bijeljinskom gradskom trgu, ali ovog ljeta to mu je uskraćeno zbog visoke cijene zakupa prostora na javnoj gradskoj površini.

- Tražili su mi u nadležnom gradskom odjeljenju da plaćam trideset KM dnevno za boravak na gradskom trgu. Trebalo je da za deset dana platim 300 KM, iako nisam siguran da ću prodati ijednu sliku u tom periodu - ističe Basta.

Na pijaci zakup tezge plaća tri KM dnevno.

- NI ovdje za desetak dana možda neću prodati nijednu sliku. Ipak, moram negdje svoje slike iznijeti. Naslikao sam više od 600 slika. Slikam svakodnevno. Ranije sam radio ono što sam morao, sada radim ono što volim. Već osamnaest godina živim u Bijeljini. Puno mi znači kada prodam neku sliku i kada mogu kupiti platno i boje. Penzija je slaba, oko 400 KM, ne možeš ni režije da platiš. U prošloj godini, u vrijeme korone, slikao sam puno narudžbi. Nisam izlazio iz kuće, ali sam intenzivno slikao – kaže Basta.

Povoljniji uvjeti

Dušan se nada nekim boljim vremenima, kada će pod povoljnijim uvjetima svoje slike nuditi gostima grada i samim Bijeljincima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.