PROBLEMI

U Trebinju održana debata: Nema rješenja za upravljanje farmaceutskim otpadom

Najveći problem su novčana sredstva, jer uništavanje košta, ističe prof. dr. Vuković

Piše: P. Mucović

2.7.2021

Mucović: Bez zakonskog uporišta. P. MUCOVIĆ

„Sačuvajmo životnu sredinu pravilnim upravljanjem farmaceutskim otpadom“, naziv je projekta finansijski podržanog od Francuske ambasade u Bosni i Hercegovini, koji se provodi putem Udruženja Međunarodni centar za promociju ljudskih prava, a čija je završna debata održana u Trebinju.



Zdravlje i priroda

Glavni cilj ovog projekta usmjeren je na podizanje svijesti i jačanje građanske odgovornosti, jer je veza između zdravlja i prirode, zbog svih promjena u okruženju, danas važnija nego ikad prije.

- Projekt se provodi od početka ove godine, a u okviru njega provedeno je niz aktivnosti. Neke od njih su analiza zakonodavstva na nivou BiH kada je u pitanju upravljanje farmaceutskim otpadom, istraživanje na kojem je učestvovalo 250 građana Trebinja, a potom je sačinjen prijedlog pravilnika o kojem ćemo diskutirati, te slijede zaključna razmatranja i završni dokument koji će biti poslan donatoru - rekla je prof. dr. Aleksandra Vuković, predsjednica ovog udruženja.

Ona je dodala da za sada ne postoje ni zakonska obaveza bilo koje institucije ni apoteka koja prikuplja farmaceutski otpad od građana.

- Ogromna količina farmaceutskog otpada nakupi se na godišnjem nivou, koji se zatim odlaže u kontejnere. Prilikom istraživanja dobili smo podatke da čak 80 posto građana taj otpad odlaže u kontejner, a jedan posto uopće ne vodi računa o tome. U Srbiji i Hrvatskoj postoji pravilnik koji regulira ovu oblast, a mi u BiH nemamo nikakvih rješenja. Najveći problem su novčana sredstva, jer uništavanje farmaceutskog otpada košta, a naš stav je da troškove otpada prikupljenog od građana nikako ne bi trebale snositi apoteke - objasnila je Vuković.

Svijest građana

Farmaceutkinja Mirjana Mucović rekla je da je neophodno zakonski regulirati ovu oblast i podizati svijest građana, a sve s ciljem zaštite životne sredine.

- Stvari sada ne funkcioniraju, jer ne postoji zakonsko uporište, samim tim mi nemamo obavezu da iz domaćinstva prikupljamo farmaceutski otpad, odnosno lijekove kojima je istekao rok - istakla je Mucović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.