POLJOPRIVREDA

Nezadovoljni semberski proizvođači lubenica: Gorak okus "kraljice slasti"

Kupci, a tu mislim i na velike trgovinske lance, neće našu lubenicu da plate 40 feninga, već uvoze iz Albanije, ističe Mitrović

Piše: Lj. Lj.

12.7.2021

Prodaja pala za 30 do 40 posto u odnosu na prošlu godinu. LJ. LJUBOJEVIĆ

Semberski proizvođači lubenice i dinje ovih dana uzalud iščekuju kupce na bijeljinskoj Kvantaškoj pijaci. 

Žale se na uvoznički lobi i na one koji lubenicu uvoze iz Albanije, plaćajući je tamo po 65 feninga, da bi je u BiH prodavali za jednu KM po kilogramu.

Jovica Mitrović, proizvođač lubenice iz Velike Obarske, kaže da je bostan zasadio na 2,5 hektara. Trenutna cijena lubenice na bijeljinskoj Kvantaškoj pijaci iznosi od 35 do 45 feninga po kilogramu.

- Kupci, a tu mislim i na velike trgovinske lance, neće našu lubenicu da plate 40 feninga po kilogramu, već uvoze lubenicu iz Albanije. Plaše se da naša lubenica nije dovoljno slatka i kvalitetna.

 Od ranih jutarnjih sati prodali smo deset do petnaest posto lubenica koje smo dovezli na pijacu. Ukoliko u narednih mjesec nešto ne zaradimo, propali smo s ovom proizvodnjom. Od pozne lubenice imat ćemo tri puta manji prinos. U prošloj godini dinja je imala dobru cijenu - kaže Maksimović.

Jovan Maksimović i Mirko Janjičić, također proizvođači lubenice iz Velike Obarske, kažu da se nešto čudno dešava na tržištu, jer je prodaja lubenice pala za 30 do 40 posto u odnosu na isti period prošle godine.

- Bolje smo prolazili prošlog ljeta, u vrijeme korone. U prošloj godini dinja je u ovo vrijeme bila šest puta skuplja - ističe Maksimović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.