NEPOGODE

Poljoprivrednici očajni nakon što je suša zaprijetila povrću: Zabrinuti smo, mnogi će morati zatvoriti farme

Prinosi kukuruza će biti manji za 50 posto

H. Čalić

Dugi, ekstremno sušan period s visokim temperaturama zaprijetio je poljoprivrednim usjevima, posebno povrću, krompiru, luku, mrkvi, koji su u fazi sazrijevanja, pa će prinosi zasigurno biti daleko od očekivanih.

 

Nema povratka

U teškoj situaciji je važna poljoprivredna kultura krompir, koji je u fazi zrenja, ali bez vlage, krtole su male i nekvalitetne. Na udaru suše je i grah, biljka koja je u fazi cvjetanja i formiranja mahune.

Zasađenje sadnice kupusa se na njivama Sprečkog polja, ali i u Semberiji suše od vrućine.

- Ne znam, kako god se uzme, sve se lomi preko leđa poljoprivrednika. Krompir će, sada je već jasno izdati ove godine. Njemu povratka nema. I ostalo povrće koje se proizvodi na otvorenom, a nema sistema za navodnjavanje je u krizi. Ja imam sreću, da mi pored imanja protiče potok čiste vode, još nije presušio i njime zalivam parcelu za proizvodnju buranije. Kod drugih ljudi, povrće se bukvalno suši - kaže Husein Šestan iz Lohinje Donje.

Stoga je proizvodnja povrća u plastenicima s navodnjavanjem spas na ovim tropskim vrućinama, ali ponestaje vode i u vodovodnim cijevima, a u bunarima se drastično smanjuje.

Ono što zabrinjava je stanje u kojoj se nalazi kukuruz, strateška kultura za proizvodnju stočne hrane-silaže.

Hrana za stoku

Farmeri koji u svojim farmama imaju desetine grla već su se našli u bezizlaznoj situaciji, jer je jasno da će prinosi kukuruza biti za 50 posto manji nego prošle godine, a ako se ovaj sušni period nastavi, stanje može biti i gore.

Haso Kamberović iz Gradačca koji ima 50 grla je, u najmanju ruku, zabrinut.

- Ovako dug sušan period, za nas je kao vremenska nepogoda, jer nam je u teško stanje došao kukuruz, bez koga nema silaže, osnovne hrane za stoku. Sjeme, gnojivo, sredstva za zaštitu, gorivo za obradu proljetos su poskupjeli, a sada kukuruz uništavaju suša, pa i grad. Sve se okrenulo protiv nas. Ako ovo vrijeme potraje, veliki broj farmi će se zatvoriti, a onda dolazi u nepriliku mljekare i građani, jer bi cijena mlijeka tada skočila - kaže Kamberović.

Cijene na pijacama

Da je suša umanjila prinose povrća, govore i cijene na pijacama.

Tako cijena kilograma plavog patlidžana je iznad 2,5 KM, kilogram bijelog luka je 8 KM, paradajz 2 KM...

NA VRH

Podijeli članak na