TREBINJE

Zasađena plantaža smokve: Želimo ženama žrtvama nasilja omogućiti dostojanstven život

Naš cilj je da podržimo pripadnice iz reda ranjivih kategorija, kao i mlade ljude, tako što ćemo im omogućiti zaposlenje, kaže Čičković

Uzgoj organskih proizvoda na parceli veličine oko devet hektara. P. Mucović

Piše: P. Mucović

25.7.2021

U selu Mesari na području Popovog polja, u okviru projekta ženske poljoprivredne zadruge „Smokvica“, posađeno je 160 sadnica smokve, autohtone vrste sušilica. Prema riječima Ljiljane Čičković, direktorice „Ženskog centra“ Trebinje, u okviru kojeg je formirana ova zadruga, smokve će se uzgajati i obrađivati na organski način.


Razvojni projekt

- Parcela je veličine od oko devet hektara, tako da na istom području planiramo posaditi i organski raštan. Naš cilj je da podržimo žene iz reda ranjivih kategorija, kao i mlade ljude, tako što ćemo im omogućiti zaposlenje na ovim plantažama - pojasnila je Čičković.

Ivana Hlavsova, ambasadorica Republike Češke, koja je podržala ovaj projekt, rekla je da njena zemlja mnogo ulaže u razvojne projekte na cijeloj teritoriji BiH.

- BiH je jedna od pet država prioriteta Češke razvojne agencije u cijelom svijetu i svake godine ulažemo od tri do četiri miliona eura u različite projekte. Ovaj projekt mi je posebno drag, jer znam da su žene iz zadruge “Smokvica” mnogo radile na njegovoj realizaciji posljednje tri godine, a mi smo doprinijeli sistemom navodnjavanja, bez koga se ne može krenuti u poljoprivredu - naglasila je Hlavsova.


Velika podrška projektu poljoprivredne zadruge „Smokvica“. P. Mucović

Natalija Simović, direktorica programa donacija u „Trag fondaciji“, navela je da oni, uz brojne organizacije širom BiH, od 2015. godine podržavaju i „Ženski centar“ Trebinje.

- Ovo je jedinstvena organizacija, koja, osim usluga koje pružaju u smislu zaštite i podrške ženama kada su u situaciji porodičnog nasilja, kroz ovaj projekt sadnje smokvi nastoje da im dugoročno osiguraju ekonomsko osnaživanje i dostojanstven život - istakla je Simović.


Radno mjesto

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić naveo je da je Grad Trebinje u ovom projektu učestvovao od početka i da je svako novo radno mjesto veoma značajno.

- Mi, kao Grad, bismo trebali podržati sve ljude koji se žele baviti uzgojem poljoprivrednih proizvoda, posebno onih za kojima je veća potražnja nego ponuda. Smatram da je ovaj projekt odličan primjer kako se može osigurati egzistencija mnogim porodicama u našem gradu - kazao je Ćurić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.