BOSANSKA GRADIŠKA

Ko pravi i pali divlju deponiju

Uglavnom se radi o starim gumama, namještaju, građevinskom otpadu, pa čak i otpadu iz divljih klaonica

Piše: B. G.

29.7.2021

Hitno riješiti problem. B. GRGIĆ

Crni gusti dim često ugrožava mještane Bok Jankovca kod Bosanske Gradiške, u naselju uz savski nasip.

S obje strane, pored makadamskog puta koji je vodio nekadašnjoj deponiji, a koja je prije desetak godina zatvorena i sanirana, formiraju se manje divlje deponije smeća. Nerijetko na tom dijelu bukne vatra te se širi nesnosan smrad.

Uglavnom se radi o starim gumama, namještaju, građevinskom otpadu, pa čak i otpadu iz divljih klaonica.

Iz Komunalne policije za sada nema reakcije, ni ekolozi se ne oglašavaju, ali ni poljoprivredna ili sanitarna inspekcija.

- Ovo je nedopustivo i za svaku kaznu. Zar treba praviti deponije i paliti opasan otpad pored komunalnog preduzeća koje upravo sakuplja otpad i odvozi ga na centralnu deponiju u Ramiće kod Banje Luke. Ovo je zločin prema prirodi - rekao je mještanin Bok Jankovca Anton Saček.

Da nevolja bude veća, deponija koja je zapaljena nalazi se stotinjak metara od trim-staze na savskom nasipu i oko pola kilometra od rijeke Save, odnosno od međunarodne granice.

Mještani ovog dijela Bok Jankovca kažu da će se pismeno obratiti nadležnim institucijama, pa čak i Gradskoj skupštini putem inicijative građana, smatrajući da bi ovaj problem trebalo urgentno i trajno riješiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.