NAKON SASTANKA

Direktori bolnica u RS: Snabdjevanje kisikom ne smije biti dovedeno u pitanje

Sagovornici su naglasili da je proteklih dana akreditovana laboratorija izvršila kontrolu kvaliteta kiseonika u većini zdravstvenih ustanova sekundarnog i tercijarnog nivoa

Alen Šeranić održao sastanak sa direktorima bolnica u RS-u. Arhiva

H. J. I. / Srna

12.10.2021

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić sa saradnicima održao je danas u Banjaluci sastanak sa direktorima bolnica u Republici Srpskoj, s ciljem sagledavanja aktuelnih informacija i nalaženja potencijalnih modela za prevazilaženje problema sa snabdijevanjem kiseonikom sa kojima su suočene zdravstvene ustanove.

Tromjesečna rezerva kiseonika

Šeranić je direktore zdravstvenih ustanova informirao da je na nedavno održanom sastanku ministarske konferencije u oblasti zdravstva, na kojoj su učestvovali i predstavnici Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, predloženo da se donese privremeno rješenje u aktuelnoj situaciji, saopćeno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Privremeno rješenje podrazumijeva da se po modelu Srbije sačini rezervna opcija kojom bi se omogućilo da se snabdijevanje kiseonikom, koji je odgovarajućeg kvaliteta i bezbjednosti shodno potvrđenim laboratorijskim nalazima, obezbijedi za tri mjeseca, a kako bi mogle da budu završene administrativne procedure za nabavku i dopremanje medicinskog kiseonika u zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj.

Ministar i rukovodioci bolnica su istakli i da izlazak u javnost pojedinaca sa neprovjerenim informacijama, u kojima predlažu navodna instant rješenja, dodatno zbunjuje i obmanjuje javnost.


Izvršena kontrola

- Upozoravamo da oni koji to rade ne raspolažu objektivnim informacijama sa terena i o radu zdravstvenih ustanova, što i sami priznaju, ali ih to ne sprječava da namjerno insinuiraju da u zdravstvenom sistemu Republike Srpske nema volje za rješavanje problema nesmetanog dopremanja kiseonika - dodaje se u saopćenju.

Sagovornici su naglasili da je proteklih dana akreditovana laboratorija izvršila kontrolu kvaliteta kiseonika u većini zdravstvenih ustanova sekundarnog i tercijarnog nivoa u Republici Srpskoj, a dobijeni nalazi su dokazali da je kvalitet kiseonika koji se koristi za liječenje pacijenata i bolji nego što je propisano za lijek.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, u saradnji sa rukovodiocima bolnica, nastaviće da svakodnevno ulaže napore kako bi bile obezbijeđene potrebne količine kiseonika zdravstvenim ustanovama, a u najboljem interesu pacijenata. stoji u saopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.