SREBRENICA

Nakon što je 14 godina čekao da radovi počnu, obustavljena obnova kuće Bahrudina Jelkića

Izvođač je prije dva mjeseca stopirao radove, uz obrazloženje da nema radne snage, kaže Jelkić

Piše: S. Smajlović

14.11.2021

Jelkić: Živi u neuvjetnim prostorijama kod brata. S. SMAJLOVIĆ

U okviru državnog projekta stambenog zbrinjavanja BH5, u Srebrenici je u toku obnova 55 porušenih i devastiranih kuća. 

Ovim projektom obuhvaćena je i kuća Bahrudina Jelkića (66), koji je na obnovu čekao punih 14 godina.



Poplavile prostorije

Kada je početkom ove godine potpisao ugovor o donaciji i kada su ljetos majstori počeli s radovima, Jelkićevoj sreći nije bilo kraja. Međutim, sreća nije trajala dugo. Majstori su kuću otkrili kada je kiša padala te zbog padavina nisu radili nekoliko dana, usto, poplavili su potkrovlje i sprat.

- Izvođač radova „Inženjering“ iz Zavidovića je nakon prestanka padavina obnovio krov, postavio stiropor, izlio estrih, ugradio vanjsku stolariju i prije dva mjeseca napustio radove, uz obrazloženje da nema radne snage - jada se Jelkić.

Čekajući obnovu kuće, Jelkić se privremeno smjestio u neuvjetne prostorije bratove kuće i brine se kako će zimu provesti bez vode, dijela stolarije, kupatila i struje.

On se pita kakva je to firma koja na jedno gradilište rasporedi samo dvojicu radnika te zašto su započeli radove na nekoliko kuća, a nisu završili ni one koje su ranije počeli. Kaže da sličnih problema imaju mnogi vlasnici kuća kojima radove izvodi „Inženjering“ iz Zavidovića.

Radna snaga

Kontaktirali smo i ovu firmu.

- Razlozi obustavljanja radova na kući Bahrudina Jelkića su sušenje započetih radova, veliki broj oboljelih radnika od koronavirusa te nedostatak radne snage, što je najveći problem građevinske industrije u našoj zemlji - kaže vlasnik i direktor firme „Inženjering“ Ernest Dželmić, dodajući da će svi započeti objekti u Srebrenici biti završeni do kraja januara iduće godine, kako je ugovorom i definirano.

Tvrdi da će radovi na kući Jelkića biti nastavljeni u narednih nekoliko dana te da će biti završeni u što kraćem roku, jer je on trenutno smješten u neuvjetnim prostorijama.


Dvojica radnika

Kako je pojasnio Dželmić, kada su u pitanju unutrašnji radovi, na objekte budu raspoređena po dvojica radnika.

- Kada se rade krovna konstrukcija, ploče i veći radovi na tim poslovima, rasporedimo više radnika - navodi Dželmić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.