POSLANIK SDS U NSRS

Davor Šešić: Nema nedodirljivih, Šukalo treba da krivično odgovara

Svaka funkcija sa sobom nosi i javnu odgovornost, istakao je

Piše: H. J. I.

15.11.2021

Davor Šešić i Marko Šukalo. Avaz

Davor Šešić, poslanik SDS-a u NSRS, komentirao je za "Avaz" hapšenje Marka Šukala, pomoćnika generalnog sekretara za pravne i opšte poslove i savjetnika Milorada Dodika, kog kojeg su pronađene opojne droge kokain i ekstazi.

- Ono što je tu važno jeste pokretanje zahtjeva za njegovu smjenu iz sekretarijata Vlade RS. To je jedan potez koji govori da ne smije biti nedodirljivih i da svaka funkcija sa sobom nosi i javnu odgovornost. Mimo toga, korištenje droga, ili šta je već nađeno, treba da podliježe krivičnom zakonu, kao i za sve druge građane. Bitno je da se ostavi utisak da onaj koji je na čelu bilo koje institucije ili radi u instituciji, mora da se ponaša primjereno, ako se ne ponaša da snosi za to posljedice. Očekujem da i sa drugih pozicija na kojima se Šukalo nalazi bude smijenjen kao primjer kako će svi ostali, koji se budu na taj način ponašali, proći, ako pričamo o pravnoj državi i ako je to pravna država u kojoj su svi jednaki kako tvrde naši zvaničnici - izjavio je Šešić.

Šešić se osvrnuo i na izjave pojedinih opozicionara koji se zalažu za to da se svi funkcioneri testiraju na opojne droge.

-Ja nemam ništa protiv i mogu reći da je to dobra inicijativa. Ali što je veoma važno jeste da to prvo mora proći kroz zakon, da bi to bila zakonska kategorija, jer nekoga testirati bez zakonskog osnova se može tretirati kao krivično djelo i pitanje je da li bi testiranje bilo validno. Prema tome, slažem se da bi možda trebalo uvesti određena testiranja na svim nivoima u BiH, testiranja kandidata ili onih koji već prođu na neku poziciju, da li ispunjavaju sve psihofizičke mjere koje su potrebne, pa u okviru toga da se u određenom periodu neko testira na droge ili alkohol. Ali kaem, to mora biti zakonski definisano da bi bilo validno – zaključio je Šešić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.