ČLAN PREDSJEDNIŠTVA SDS-A

Dragojević Stojić: Tehnički kiseonik, koliko god bio čist nije lijek

Vlast u Srpskoj je svojom neogovornošću sama sebe degradirala, istakla je

Maja Dragojević Stojić. Agencije

H. J. I.

15.11.2021

Sramne su namjere vlasti u Srpskoj da aferu "Kiseonik" sa ljudskog i medicinskog aspekta prebaci na onaj politički, istakla je dr Maja Dragojević Stojić, članica Predsjedništva SDS reagirajući na izjave premijera Radovana Viškovića.


Zdravlje i životi građana

Kaže da ovdje nije riječ o politici, nego o zdravlju i životima građana, te da je vrijeme da se problemu pristupi odgovorno.

– Odgovorna vlast ne smije dozvoliti bilo kakve sumnje ili nepravilnosti kada je liječenje naših pacijenata u pitanju. Krajnje je vrijeme da se javnost prestane zamajavati, već da se problemu pristupi odgovorno, a to znači da sve zdravstvene ustanove dobiju medicinski kiseonik sa dozvolom, i da odgovorni za korištenje tehničkog kiseonika odgovaraju - poručila je Dragojević Stojić.

Ona kaže da ono, što se uporno nameće od strane nadležnih, jeste teza o čistoći kiseonika.

– Tehnički kiseonik, koliko god bio čist nije lijek, u njemu uvijek može biti nešto što može narušiti zdravlje. Razlika je i u skladištenju i u dopremanju. Inspektorat Agencije za lijekove BiH utvrdio je da se u bolnici u Trebinju koristi tehnički kiseonik, za šta postoji jasan dokaz. Ministarstvo zdravlja Republike Srpske na to nije reagovalo, iako je za to znalo i prije izbijanja afere u javnost. Vlast u Srpskoj je svojom neogovornošću sama sebe degradirala. Odavno su prešli sve granice kako bi sačuvali svoje pozicije, jer znaju da će, u suportnom, lista odgovornih biti dugačka – zaključila je Maja Dragojević Stojić, piše Srpska info.

Zdravlje građana nije dovedeno u pitanje

Podsjetimo, predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković, izjavio je ranije da su bolnice u Srpskoj koristile kiseonik istog kvaliteta kao onaj u Federaciji BiH, te da ni u jednom momentu zdravlje građana nije dovedeno u pitanje.

– Riječ je o kiseoniku koji po standardima odgovara medicinskom i koji je vrhunskog kvaliteta. Kvalitet kiseonika koji koriste naše zdravstvene ustanove odgovara medicinskom kiseoniku, a to je svaki onaj koji ima čistoću preko 99,5 posto. Mi u našim zdravstvenim ustanovama koristimo kiseonik čistoće od 99,97 ili 99,98 posto. To je znatno iznad granice koja je predviđena – rekao je, između ostalog, Višković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.