SARAJEVO

Zaboravljen, pokraden i uništen

Hipodrom sve više nagriza zub vremena

Z. Karamović

21.7.2014

 

Prošlo je više od dvije godine od kako se nije održala nijedna utrka konja na Hipodromu u Butmiru. Ovaj prostor, inače u vlasništvu Općine Ilidža zaboravljen je i  zanemaren. Nekada se na utrkama skupljalo više od 20. 000 zaljubljenika ovog sporta, sada je sve pokradeno i porušeno.

Svi pokušavali

Kako su nam rekli neki od vlasnika ergela, nakon smrti bišeg načenika Općine, Amera Ćenanovića, Hipodrom je pao u zaborav od strane nadležnih. Iako je nekoliko vlasnika i predsjednika ergela i konjičkih klubova urgiralo ona nikada nije obezbijedila novac za njegovo održavanje.

 

 

Kako nam je kazao je Omer Halač, vlasnik konjičkog kluba „Arabela“, pošto nije bilo čuvara, svaki put bi se morao izdvojiti dupli novac kako bi se vratio u funkciju za nove utrke. Također, potrebno je izdvojiti i sredstava za osposobljevanje Hipodroma, jer se sve raznese, i pokrade. Za ovakvu situaciju na Hipodromu Halač krivi nadležne, jer nisu zainteresirani da sačuvaju tradiciju dugu 120 godina.

- Prije nekoliko godina jedna stara nana je dolazila na svaku utrku. Potražila bi me svaki put i kazala kako dođe ovdje jer je jedino mjesto gdje se stariji mogu okupiti i zabaviti - kazao je Granulo.

 

- Samo da su našli i  platili dva čuvara koji bi nadzirali prostor, ovo se ne bi desilo. Pojedini vlasnici ergela i predsjednici konjičkih klubova trudili su se da ulože i obnove jedino mjesto za trkalište, ali su spriječeni. U većini slučajeva mi, zaljubljenici ovog sporta smo skupljali novac za održavanje utrka – kazao je Halač.

Nema koristi

Osamdesetogodišnji, Omer Granulo, nekadašnji član konjičkog kluba „Budućnost“, i sudija na utrkama u Butmiru sa suzama u očima priča o ovoj situaciji.

- Volio bih doživjeti da pustim konje iz mašine za start  makar još jednom u životu. Ona je jedina ostala nataknuta, jer je premještena na drugi prostor, koji je pod nadzorom.  Svi smo se borili za opstanak Hipodroma godinama, ali nikada nije bilo koristi - kazao je Granulo.

Iz Općine su nam rekli da je održavanje i briga o Hipodromu povjerena  konjičkom klubu „Butmir“, međutim, iz ovog kluba kažu da to nije istina.

- Prije dvije godine konjički klub „Butmir“ zamrznuo je sve aktivnosti. Istina je da je Hipodrom tražen na koncesiju od Općine nekoliko puta, međutim nikome nije dozvoljena. Sve je u njihovim rukama – kazao je Ekrem Lekić, predsjednik kluba.

Nastao u doba Austrougarske uprave

Hipodrom u Butmiru je napravljen 1895 godine. Bio je okupljalište brojnih Sarajlija, koji su ga osim za praćenje utrka koristili i za druženje. Tribina, koju je napravila austrijaska vlast sačuvana je tokom Drugog svjetskog rata, ali je prenesena na stadion Grbavica 1953. godine radi zatvaranja Hipodroma, gdje je ostala do 1992. godine kada je spaljena u agresiji. Poslije rata Hipodrom u Butmiru je opet otvoren.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.