SARAJEVO

Dino Pećar najbolji poznavalac gljiva

Iako se u BiH ne može steći zvanje mikologa

Dž. ČOLAK

22.7.2014

 

Dino Pećar, student biologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, jedini je zasad poznati mikolog u BiH. Mada zvanično ne može steći to zvanje na PMF-u, njegova ljubav i interesiranje za gljive, kako kaže, postoje još dok je bio dječak.

Naime, iako naša država obiluje mnogobrojnim vrstama gljiva, činjenica je da su one vrlo malo istražene. Mnogi se bave njihovim branjem po bh. šumama, pri tome riskirajući hoće li ubrati jestivu ili otrovnu.

Mladi Sarajlija navodi da je želja za istraživanjem pečurki bio i motiv da upiše ovaj studij.
 
- Uvijek me zanimalo kako gljive rastu i zašto se brzo razmnožavaju te koja je njihova uloga u ekosistemu. Sretan sam što sam kroz fakultet upoznao ljude sličnih interesiranja, s kojima se bavim ovom neistraženom oblašću u BiH - rekao nam je Pećar, koji će u septembru upisati četvrtu godinu.

Upoznati prirodu

Zbog činjenice da je uskraćen za stjecanje zvanja, kaže da bi rado izučavao mikologiju u inozemstvu, gdje su uvjeti za to puno bolji.
 
- Poražavajuće je što nemamo mikologa, jer naša država ima ogroman diverzitet gljiva koji nije pravilno popisan i kategoriziran. Građani se moraju upoznati s prirodom u kojoj žive - dodaje Pećar.

Velika nada

Jedan od njegovih prijatelja je i Hajrudin Hasanbegović, o kojem smo nedavno pisali jer je dosad jedini uzgojio ljekovitu gljivu šitake u Sarajevu. Upravo ih je ljubav prema toj vrsti gljive i zbližila pa sad zajednički unapređuju svoje znanje o pečurkama.

- Volim se družiti s ljubiteljima prirode i sakupljati razne gljive. To mi je jedan on načina da se oslobodim stresa. Često prisustvujem seminarima o toj temi, a najdraža gljiva mi je šitake - rekao je Dino za „Avaz".

Naučni rad

Kako nam je kazao Dino, trenutno piše naučni rad o temi uzgoja gljiva, a nedavno je završio brošuru o uzgoju šitake. Nada se da će uspješno završiti master studij te da će jednog dana biti u mogućnosti steći zvanje mikologa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.