SARAJEVO

Na ugovore o djelu spiskali više od pola miliona KM

Revizori uočili rastrošnost u ministarstvima

K. KEŠMER

23.7.2014

 

Češljajući finansijske izvještaje Vlade Kantona Sarajevo za prošlu godinu, revizori Ureda za reviziju institucija FBiH uočili su rastrošnost vladajuće garniture sa SDA na čelu. Novac je najviše, šakom i kapom, rasipan i dijeljen za neopravdana zapošljavanja i sklapanja ugovora o djelu.

Mimo pravila

To je građane Kantona koji pune budžet koštalo skoro 600.000 KM. Prema dokumentaciji, najviše takvih ugovora sklopilo je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS na čijem čelu je tada bio ministar Damir Marjanović.

- Prema nazivima radnih mjesta može se zaključiti da su bila suvišna. Ugovori o djelu sklapani su za poslove stručnih saradnika i to za odnose s mladima i javnošću, odnose s javnošću u kabinetu ministra, sektoru za informatizaciju, sektoru za visoko obrazovanje, za poslove obrade i unosa podataka, za poslove knjiženja, kao i vozača. Ukupno je potrošeno 67.800 KM - navodi se u izvještaju.

 

Faksimil izvještaja revizije učinka: Ugovori bez kontrole

 

Revizori nisu mogli utvrditi opravdanost zaključivanja ovih ugovora s obzirom na to da se radi o redovnim poslovima koje su mogli, u sklopu svojih redovnih poslova, obavljati već zaposleni službenici Ministarstva.

Jedan od rekordera po zaključivanju ugovora o djelu je i Direkcija za puteve KS, koja već ima dovoljno svojih zaposlenika.

Novi zaposlenici

- Direkcija je tako bez ikakve potrebe zapošljavala saradnike za katastar puteva i objekata na putevima, saradnika za naknadu štete, za održavanje puteva, kao i saradnika za aktivnosti na implementaciji projekata finansiranih od Evropske banke i mnogih drugih – stoji, između ostalog, u izvještaju.

Ovakva vrsta zapošljavanja poznata po nepotizmu koristila se u raznim službama, kantonalnim ustanovama kao i u skoro svakom ministarstvu, gdje su se zapošljavali sinovi ministara, rođaci, stranački kadrovi...

Portiri, kuriri... u Službi za zajedničke poslove

Zapošljavanjem preko ugovora služila se i Služba za zajedničke poslove. Tako su zaposlenje dobivali portiri, kuriri, higijeničari i osobe za druge pomoćne poslove. Ni u ovom slučaju revizori nisu našli opravdanost za ovakve postupke jer za sve poslove već postoje stalni zaposlenici koji za to primaju plaću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.