SARAJEVO

Centrotrans spreman osigurati prijevoz za građane KS

"GRAS nije ispoštovao zaključak Vlade i Ministarstva saobraćaja KS"

Fena

24.7.2014

 

Uvođenje linije Vijećnica-Hrasnica je samo naš pozitivan odgovor na zahtjev građana, općina i mjesnih zajednica i nije atak na KJKP GRAS već je isključivo usmjeren na zadovoljenje minimalnih potreba građana za prijevoz u gradu kakav je Sarajevo - stiče u saopćenju Centrotrans Eurolines.

Ova kompanija je 1996. godine putem državnih, sudskih i drugih institucija pokušavala dovesti u zakonitost rad u Javnom gradskom prijevozu u Kantonu Sarajevo, a potvrda toga je 14 sudskih presuda i Rješenja Konkurencijskog vijeća iz 2005. godine kojima je utvrđen nezakonit rad Ministarstva saobraćaja KS i KJKP GRAS, te su tim presudama poništeni su nelegalno registrovani redovi vožnje KJKP GRAS.

- Nakon, po ko zna koji put, organiziranog nezakonitog štrajka radnika GRAS-a iz aprila 2013. godine, Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja KS su u junu 2013. godine donijeli zaključak da se 12 spornih linija -ukinutih konačnim sudskim presudama privremeno registruje na Centrotrans Eurolines i GRAS po principu 50 posto / 50 posto.

Naviknuti na nezakonit rad, dodaje se u saopćenju, KJKP GRAS nikada nije dostavio redove vožnje za linije koje su odobrene od Ministarstva KS, a koje održava prema svom nahođenju, dok na linijama koje su pripale Centrotrans Eurolinesu nezakonito i samovoljno, bez ikakvog odobrenja, vrši prijevoz bez legalno registrovanog reda vožnje.

- Obzirom da KJKP GRAS nije ispoštovao zaključak Vlade i Ministarstva saobraćaja KS i nije izvršio registraciju dodijeljenih redova vožnje na taj način praktično i nema pravo da vrši prijevoz na 12 spornih autobuskih linija jer bez validne registracije nema status zainteresovanog prijevoznika, te ne može prigovarati na bilo čiji red vožnje -naglašava se.

Spomenutu liniju Centrotrans Eurolines je uspostavio na zahtjev građana i Općinskog vijeća Ilidža sve u cilju da konačno na prostoru Kantona Sarajevo uspostavi redovan, kvalitetan i za građane prihvatljiv prijevoz.

Podsjećaju da su u prethodnom periodu bezbroj puta bezuspješno inicirali dogovor na svim nivoima u cilju stvaranja reda i uslova za obezbjeđenje kvalitetnog javnog prijevoza u KS.

- Osnovni razlog za katastrofalan prijevoz jeste kontinuirano ne poštivanje zakona i odluka nadležnih organa, a kojim se reguliše javni prijevoz u KS od strane KJKP GRAS i njegov monopolistički položaj koji i pored katastrofalnog stanja u javnom prijevozu ucjenjujući institucije i građane želi zadržati poziciju jedinog prijevoznika- pojašnjava se u saopćenju.

Zaključuje se da je Centrotrans spreman, što je više puta i dokazao, da obezbijedi prijeko potreban prijevoz za građane Kantona Sarajevo na kvalitetan i racionalan način što će u saradnji sa svim institucijama u narednom periodu i realizirati, saopćila je Služba za odnose s javnošću Centrotransa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.