SARAJEVO

Opasna najezda komaraca

Stručnjaci upozoravaju na neophodno zaprašivanje

F. NUMANOVIĆ

26.7.2014


Nakon razornih poplava koje su u maju zadesile mnoga sarajevska naselja, najezda komaraca i drugih insekata mogla se i očekivati. Stručnjaci su na vrijeme upozoravali, ali preventivno zaprašivanje nije urađeno jedino u KS.

Zelene površine

Sanitarna inspektorica Nataša Romano kazala nam je da dnevno prime veliki broj poziva od građana iz Novog Sarajeva, gdje pored rijeke Miljacke i zelenih površina ima mnoštvo komaraca. Žale se da je situacija takva da čak ne mogu ni prozore otvoriti.

- Zaprašivanje je neophodno uraditi jer je evidentno da komaraca ima u velikom broju. Poslali smo dopise svim općinama, Kantonu i Ministarstvu zdravstva KS da za zaprašivanje izdvoje novčana sredstva, koja su najveći problem. Mi imamo sanitarne firme i stručnjake, ali nemamo novca - dodala je Romano.

 

Balta: Nema uvjeta

 

Snježana Balta, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS, pojašnjava da zaprašivanje komaraca za sada nije moguće raditi sistematski jer nema uvjeta za to.

Hitni slučajevi

- Jedino se može raditi pojedinačno zaprašivanje, na području jedne općine ili naselja. Zavod to radi isključivo u hitnim slučajevima, i to u zatvorenim prostorima. Za zaprašivanje ide posebna metodologija, a potrebno je uraditi analizu koje vrste komaraca postoje i hoće li sve one biti uništavane - kazala je Balta.

Obavezno zaštititi kožu

Belma Brkanić-Mrahorović iz JU „Apoteke Sarajevo" rekla nam je da je znatno povećana potražnja za sredstvima protiv ujeda insekata te da građani najviše kupuju repelente ili sredstva za odbijanje insekata u obliku sprejeva, krema i gelova.
 
- Preporučujemo da se prije svakog boravka u prirodi obavezno koža zaštiti, naročito kada su u pitanju djeca, te da se, ukoliko dođe do ujeda, koriste sredstva za ublažavanje iritacije. U slučaju da se javi alergijska reakcija koja se manifestira otokom i crvenilom, građani se hitno moraju javiti ljekaru - kaže Brkanić-Mrahorović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.