SARAJEVO

Staro Sarajevo: Dva pucnja iz topa označavala kraj ramazana

Najveći povod za bajramsku radost je oprost grijehova

A. NALO

27.7.2014


Mjesec posta ramazan muslimani proslavljaju Bajramom, utemeljenim u Kur'anu i sunnetu Muhammeda, a. s. Razlozi za proslavu su brojni - vjernici su na vrijeme dali zekjat, vitre, međusobno se izmirili...

 

Predbajramska atmosfera na Baščaršiji početkom 20. stoljeća

 

No, najveći povod za radost je oprost grijehova od Gospodara, koji je najmilostiviji u odabranom mjesecu.

Primopredaja štapa


- Bajramska radost sarajevskih muslimana bila je skrivena, pa čak i na početku vladavine Isa-bega Ishakovića. Tek je dolaskom sultana Mehmeda el-Fatiha ispovijedanje islama postalo javno, a samim tim i proslava muslimanskih blagdana. Bilo je to veliko rasterećenje za sve vjernike i prva zraka slobodnog ispoljavanja vjere, po kom je Bosna postala poznata u narednim stoljećima - govori Mufid Garibija, arhitekta i dobar poznavalac historije grada.

 

Garibija: Primopredaja štapa

 

Naredne godine obilježili su masovni prelasci domicijelnog stanovništva na islam. Događaj koji najbolje simbolizira ovu prekretnicu bila je primopredaja Didovog štapa, koji je bio poglavar Crkve bosanske.

Ulazak u džamiju bez kape bila je sramota

U posljednjih nekoliko godina prakticiralo se i nošenje kapa, naročito u džamijama. Pokrivanje glave je sunet, znak poštovanja i simbol skrušenosti. U našem društvu očuvao se kroz nošenje turbana, fesova, francuzica (beretki) i pletenih kapica... Ulazak u džamiju bez kape smatrao se velikom sramotom, ali je taj običaj, zbog nemara u posljednjih četrdesetak godina, sve manje prisutan.

 

Stolovao je u srednjovjokovnom gradu Hodidjedu, čija je lokacija bila negdje s istočne strane u blizini Sarajeva.  

Primajući islam, Did je svoj štap predao sultanu El-Fatihu, simbolično pokazujući pravi put svojim sljedbenicima. Štap se stotinama godina čuvao u mevlevijskoj tekiji na Bembaši, a neposredno prije njenog rušenja misteriozno je nestao.

Ružice i baklave

Pojavom javnih proslava Bajrama ustanovljeni su i običaji. Tako su se posljednjih dana ramazana uređivale kuće, ulice i mezaristani, spremala se bajramska gardaroba, a u kućama su se pravile ružice i baklava.

- Bajram se najavljivao na nekoliko načina. Dva pucnja topa u posljednjem danu ramazana nagovještavala su kraj svetog mjeseca. Bio je to znak i pripadnicima drugih religija da je mjesec posta okončan i da nastupaju dani Bajrama. Istovremeno su telali obilazili mahale i najavljivali vrijeme bajram-namaza - govori Garibija.

Muškarci kupovali paklame

Običaj koji je opstao je kupovanje paklame, bajramskog peciva specifičnog po tome što ga krasi kapica, kao simbol glave kuće. Kupuju ga muškarci nakon bajram-namaza i nose ga svojim majkama i suprugama. Za djecu jedenje kapice sa paklame predstavlja naročitu radost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.