SARAJEVO

Sin Čika Miše: Prijašnji Bajrami su bili mnogo živahniji

Ramiz Pašić tradicionalno proslavio blagdan

V. GALIJAŠEVIĆ

29.7.2014


Najveći muslimanski blagdan većina građana provela je u obilaženju porodice i prijatelja te organiziranjem bajramskog ručka a drugi dan su se posjetila i mezarja.

Jedan od onih koji su na tradicionalan način dočekali Ramazanski Bajram bio je i Ramiz Pašić, sin rahmetli Huseina Hasanija, poznatijeg kao Čika Mišo koji je 20 godina radio kao čistač cipela u Ferhadiji.

Kako nam je kazao Pašić, prijašnji Bajrami su bili mnogo živahniji a atmosfera se mogla osjetiti nekoliko dana prije praznika.

- Tradicija je da se prvo klanja bajram - namaz pa da se onda krene u izvršavanje ostalih obaveza kao što su posjete rodbine i bajramski ručak. Meni je šezdeset i pet godina i dobro se sjećam prošlih Bajrama kada je porodica bila najbitnija i kada se nisu gledale materijalne stvari kao danas - dodao je Pašić.

On ističe da je posao čistača naslijedo od rahmetli Čika Miše te da ga je on naučio da porodicu uvijek stavlja na prvo mjesto.
 
- Za mene Bajram ne bi bio pravi praznik kada se cijela porodica ne bi okupila i proslavila ga kako treba. Situacija je teška, malo se ima ali i to malo podjelimo između sebe i olakšamo jedni drugima - dodao je Pašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.