SARAJEVO

Pacijente invalide i starije osobe nose uz stepenice

Dom zdravlja "Omer Maslić" nema lift

F. NUMANOVIĆ

30.7.2014

 

Pacijenti, pogotovo oni stariji i teško bolesni, odlazak na ljekarske preglede i kontrole u Domu zdravlja "Omer Maslić" sve teže podnose, jer ova zdravstvena ustanova nema lift. Građani su zbog ovog nedostatka prinuđeni sa sobom voditi pratnju jer se ne mogu sami popeti uz stepenice do drugog ili trećeg sprata.

Inicijativa Vijeću

Ova barijera svakodnevno zadaje glavobolje i sugrađaninu Ramizu Biberu, čiji se teško bolestan sin godinama liječi u ovom domu.

- Dva do tri puta mjesečno moramo dolaziti kod ljekara. Sin, koji je u invalidskim kolicima, težak je 80 kilograma. Prinuđen sam da ga sam nosim uz stepenice jer se ordinacije nalaze na većim spratovima. S obzirom na to da i ja zalazim u godine, bojim se da više neću moći pomoći mom sinu. Često mi pomažu drugi bolesnici - kaže Biber.

Na ovaj gorući problem do sada je već nekoliko puta na sjednicama Općinskog vijeća Novo Sarajevo ukazivala i vijećnica Dženana Hadžimahmutović (SBB).

Upoznat ministar

- Nekoliko puta sam podnosila inicijativu na Vijeću da bar Općina na čijem se lokalitetu nalazi Dom zdravlja uradi nešto u vezi s ovim pitanjem. Očigledno je da menadžment DZ i Ministarstvo zdravstva KS nisu zainteresirani da olakšaju pacijentima. Lift u ovoj ustanovi je prijeka potreba, jer je riječ o najfrekventnijem domu - kazala je Hadžimahmutović.

I ministar zdravstva Eldan Lokmić (BOSS) upoznat je s problemima s kojima se susreću bolesnici u DZ "Omer Maslić".

- To nije u nadležnosti ministarstva na čijem sam čelu već JU "Domovi zdravlja KS". Oni trebaju planirati sredstva za takve stvari - rekao je Lokmić.

Bolesnici odlaze u Hitnu pomoć

Vijećnica Dženana Hadžimahmutović kaže da se dešava i to da su ljekari, koji rade na drugom i trećem spratu, primorani silaziti na prizemlje kako bi pregledali svoje pacijente koji ne mogu doći do njih.

- Liftove imaju u Domu zdravlja „Vrazova“ i na Ilidži i misle da su time riješili problem. Stvara se konfuzija jer pacijenti, invalidi i starije osobe idu u Hitnu pomoć jer tamo nema stepenica - ističe Hadžimahmutović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.