SARAJEVO

Brzo smo zaboravili naše heroje i gazije

Godišnjica pogibije Čede Domuza i Smaje Some

R. B.

31.7.2014

 

Polaganjem cvijeća na šehidsko mezarje u Karhimanima u Pazariću te na spomen-obilježje u Brezovači, obilježena je 22. godišnjica pogibije Čedomira Bate Domuza, jednog od prvih komandanata odbrane Igmana, i Smaje Some, najstarijeg borca Armije RBiH.

Simbol Bosne

- Brezovača je simbol Bosne. Do groba Čede je spomen-obilježje iz Drugog svjetskog rata, gdje su kosti 98 boraca svih nacionalnosti. Moj Čedo je govorio da će on biti 99. poginuli borac. Adnan Došlić, čiji je mezar odmah pored Čedinog, je stoti. Nekome, izgleda, to ne odgovara - kazala je Čedina supruga Vesna.

Organizatori ovogodišnjeg obilježavanja nisu bili zadovoljni odzivom građana.

- Brzo smo zaboravili naše heroje i velike junake koji su živote dali za našu slobodu. Svake godine je sve manje ljudi prisutno na obilježavanjima godišnjica - kazao je Zifet Dželko, predsjednik Udruženja „Zlatni ljiljani i Zlatna policijska značka" općine Hadžići.

O liku i djelu Čede Domuza govorio je i njegov saborac Nihad Šehić, koji je zajedno s Batom radio u Policijskoj stanici Hadžići.

Izuzetan čovjek

- Bio je veliki profesionalac i izuzetan čovjek. Uvijek je govorio da ga, ako pogine, sahranimo na Brezovači. Živio je za dan kada će se osloboditi Hadžići, ali to, nažalost, nije dočekao - rekao je Šehić.

Prije odlaska na Brezovaču delegacija je posjetila šehidsko mezarje Karhimani u Pazariću i položila cvijeće na spomen-obilježje u znak trajnog sjećanja na Smaju Somu. Iako je rođen 1922. godine, Somo se na samom početku agresije uključio u odbranu BiH i kao diverzant poginuo isti dan kad i Čedomir Domuz.

Polaganju cvijeća na Brezovači prisustvovao je i Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.