SARAJEVO

Vilsonovo šetalište bit će zatvoreno za saobraćaj

Nakon izgradnje južne longitudinale na Grbavici

F. NUMANOVIĆ

31.7.2014

 

Nakon što se okončaju svi radovi prve faze izgradnje južne longitudinale, koja ide od Mosta Suade i Olge do Grbavičke ulice, Vilsonovo šetalište bit će potpuno zatvoreno za saobraćaj.

Novi sadržaji

Iz Općine Novo Sarajevo kazali su nam da će se tada steći uvjeti da Vilsonovo postane prava pješačka zona, poput onih koje imaju svi evropski gradovi.

- Prvo se mora rasteretiti saobraćaj, odnosno uraditi preusmjeravanje na alternativne pravce. Zavod za planiranje uradio je elaborat prema kojem će šetalište imati dosta sadržaja - dodali su iz Općine.

Sačuvati drveće

Glavni razlog zašto se Općina odlučila na ovaj korak jeste težnja ka tome da Vilsonovo bude isključivo šetnica, odnosno i oaza za odmor i rekreaciju.

- Na ovaj način će se smanjiti štetni ispušni plinovi motornih vozila, čime će se očuvati drveće i vegetacija na ovom lokalitetu - kazali su iz Općine Novo Sarajevo.

Riječ građana

Nikola Krešić
- Odavno je trebalo raditi na tome da se šetalište zatvori za saobraćaj. Nemamo mi puno takvih mjesta gdje možete izaći i prošetati, tako da mi je ova ideja potpuno ispravna.

Mustafa Kulenović
- Sada nije pogodno vrijeme za to, jer će se stvarati veće gužve i izazvati kontraefekt. Treba do kraja, do Mojmila, završiti longitudinalu, napraviti kružni tok u Hrasnom, pa onda planirati zatvaranje.  A. Š.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.