SARAJEVO

Radnici Veterinarske stanice u Sarajevu u štrajku: Ministar Hrenovica ih zamolio da se vrate na posao

Traže isplatu pet plaća i imenovanje novog v.d. direktora

Autor:K. KEŠMER

27.10.2014

12:45 Radnici su upravo izasli iz zgrade Kantona gdje je bio održan sastanak s ministrom privrede Kantona Sarajevo Emirom Hrenovicom te su se uputili prema kabinetu vd premijera Muhameda Kozadre koji se nalazi kod Vječne vatre.

Sastanak sa ministrom je, saznali smo, bio bezuspješan, zbog čega su radnici nazvali premijera u pokušaju pronalaska nekog rješenja za njihove probleme. Međutim, kako saznajemo, Kozadra je preko telefona radnicima kazao da neće rješavati njihov problem te da će se time baviti nova Vlada i novi saziv Skuštine Kantona Sarajevo.

Muhamed Kozadra je na kraju ipak pristao da sasluša radnike.

fotografija-3

Foto: K.Kešmer

11:50 - S radnicima Veterinarske stanice KS , koji se od jutros nalaze u generalnom štrajku, uspostavio je kontakt ministar privrede KS Emir Hrenovica. Kako nam je rečeno iz Sindikata, ministar je pozvao predstavnike radnika na razgovor.

- Pozvao nas je da razgovaramo o ispunjenu naših zahtjeva i da nas, kako je rakao, zamoli da nastavimo raditi, jer je neradom Veterinarske službe ugroženo zdravlje stanovnika Kantona - kazao nam je predsjednik sindikata Mirsad Karadža. 

Kako saznajemo, Karadža je zajedno sa nekoliko članova sindikata na putu prema zgradi Kantona, gdje bi trebali razgovarati s Hrenovicom.

Kako javlja reporter "Avaza", radnici Kantonalnog javnog preduzeća ''Veterinarska stanica'' d.o.o. Sarajevo jutros u osam sati su započeli generalni štrajk. Razlog tome su neispunjeni zahtjevi koje su uputili  Vladi Kantona Sarajevo.

fotografija-1

Foto: K.Kešmer

VEZANI TEKST: Veterinarska stanica KS: Potukli se radnici i zaštitari koje je unajmio direktor

Generalni štrajk su najavili prije deset dana, a obzirom na to da im do danas niko nije ponudio rješenje za probleme u preduzeću, petnaest radnika se okupilo ispred stanice na Stupu, te u toku dana postoji mogućnost da dođu pred zgradu Vlade Kantona Sarajevo. 

Predsjednik Štrajkačkog odbora preduzeća "Veterinarska stanica" Dženan Rizvo kazao je da je generalni štrajk prekinuo sve radne obaveze i da će se odazivati samo na hitne slučajeve. 

Štrajkački odbor u toku dana dogovorit će nastavak štrajkačkih aktivnosti.

Kada je najavljen štrajk od Vlade su tražili da stavi na dnevni red prijedlog Ministarstva privrede za smjenu Skupštine preduzeća i Nadzornog odbora zbog propusta koji su, kako navode, doveli preduzeće i zaposlenike u do sada najtežu ekonomsku i socijalnu krizu. 

Zahtijevali su da vršilac dužnosti direktora Senad Arnautović, kome je istekao mandat, odmah odstupi sa dužnosti te da poslodavac odmah osigura sredstva za zaostale plaće i doprinose.

Odluka Sindikalne podružnice KJP ''Veterinarska stanica'' je da generalni štrajk traje do ispunjena zahtjeva.

U preduzeću je zaposleno 46 radnika, a plaće i doprinosi im kasne više od pet mjeseci. Radnici KJP "Veterinarska stanica" do danas su sve poslove obavljali u punom kapacitetu.

fotografija-2

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.