SARAJEVO

Veterinari od danas u generalnom štrajku!

Zbog neimenovanja v. d. direktora i pet neisplaćenih plaća

K. KEŠMER

27.10.2014

Radnici Veterinarske stanice KS, iznevjereni od ministra privrede KS Emira Hrenovice, ali i cijele Vlade, danas će stupiti u generalni štrajk, zbog neisplaćenih plaća i neimenovanja novog v. d. direktora. Iz Sindikata radnika su nam kazali kako su primorani na ovaj način tražiti svoja prava te da je ovo sramota za Vladu, jer prvi put veterinari štrajkuju.

Bez odgovora

- Zahtjeve za imenovanje novog v. d. direktora, isplatu pet zaostalih plaća uputili smo svim relevantnim institucijama, međutim bez odgovora. Imali smo i obećanje ministra Hrenovice da će na dnevni red sjednice staviti ovu tačku, što se nije desilo - kažu iz Sindikata.

600.000 KM procijenjeni gubitak preduzeća

Naime, Hrenovica je nakon što je v. d. mandat istekao Senadu Arnautoviću, i tuče između njegovih zaštitara i radnika, obećao da će na iduću sjednicu, koja se održala prošle sedmice, staviti na dnevni red imenovanje novog.

Međutim, na sjednici se samo razmatrao izvještaj o radu ovog preduzeća za prošlu godinu, a nije bilo ni riječi o imenovanjima.

- Čuli smo se s ministrom, koji je odmah nakon sjednice otišao na put. Nije obrazložio zašto nije ispunio svoje obećanje. Stoga smo primorani na ovaj korak - ističu u Sindikatu.

Imenuju kadrove

Ovo preduzeće, podsjećamo, doživljava sunovrat od kada je pripalo Narodnoj stranci radom za boljitak, odnosno njihovom zastupniku u Skupštini KS Damiru Čardžiću.
Od tada, ova stranka imenuje svoje kadrove na važne rukovodeće pozicije, a preduzeće gomila dugove i bilježi konstantni gubitak, koji se procjenjuje na oko 600.000 KM!

15:45 - Kako javlja "Avazov" reporter prije desetak minuta zavšen je sastanak sa v.d. premijerom Muhamedom Kozadrom. Sastanak je trajao skoro dva sata, a konkretno rješenje još nije pronađeno. Kako je kazao predsjednik sindikata radnika, Mirsad Karadža, dogovoreno je da se sastanak nastavi sutra u kabinetu premijera.

- Kozadra je obećao da će na sastanak pozvati osim Štrajkačkog odbora, Skupštinu preduzeća  i Nadzorni odbor,  kako bi zajedno našli rješenje - kaže Karadža.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.