SARAJEVO

Vogošća: Počinju radovi na deminiranju lokaliteta "Plavuljača"

Ugroženi građani i stoka

Autor:Es. M.

27.10.2014

Deminerska organizacija "STOP MINE", na području Mjesne zajednice Gora, sutra će započeti čišćenje lokaliteta "Gora-Plavuljača" na kojem su naplavine, tokom majskih poplava, iz  zone zagađene minama i drugim neeksplodiranim ubojnim sredstvima blokirale putnu komunikaciju i ugrozile objekte Centra za radnu rehabilitaciju oboljelih boraca od PTSP-a.

Ukupna površina koja se čisti od mina i drugih neeksplodiranih ubojnih sredstava je 322 metra kvadratna, a deminerima će u pomoć priskočiti i općina Vogošća ustupanjem dijela mehanizacije potrebne za odvoz naplavina.

- Tokom majskih poplava na poručju Mjesne zajednice Gora došlo je do pomjeranja tla iz zone zagađene minama i drugim neeksplodiranim ubojnim sredstvima tako da su naplavine presjekle putnu komunikaciju na ovom lokaliotetu i ugrozile Centar za radnu rehabilitaciju boraca oboljelih od PTSP-a koji je na ovom prostoru izgrađen uz Pomoć sredstava Vlade Kantona Sarajevo - kaže Fetah Kadrić, rukovodilac Službe Civilne zaštite općine Vogošća.

fetah-kadric

Fetah Kadrić, rukovodilac Službe Civilne zaštite općine Vogošća

Blokirana putna komunikacija onemogućava normalno življenje građana koji uz ovaj put imaju svoje stambene objekte i poljoprivredna imanja kao i stoku koja je zbog ovog problema izmještena. Međutim, zbog blokirane putne komunikacije otežano je snabdjevanje iste sijenom i drugom stočnom hranom, a tokom zimskog perioda i dostava stočne hrane bila bi u potpunosti prekinuta.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.