SARAJEVO

Kozadra tvrdi da je nemoćan, veterinari nastavljaju štrajk!

Resorni ministar i premijer nisu uspjeli naći rješenje

K. KEŠMER

28.10.2014

Nakon što na brojne molbe, upozorenja i ukazivanja na kriminal koji su u Veterinarskoj stanici KS provodili jataci NSRzB-a nije reagirala Vlada KS, radnici su jučer stupili u generalni štrajk.

Rezultati javašluka

Rezultat je to skoro dvogodišnjeg javašluka koji su provodili kadrovi NSRzB-a, prvo s direktorom Jasminom Kazazovićem na čelu, a sada sa Senadom Arnautovićem. Politika ovog dua preduzeće je dovela do gubitaka, a radnike ostavila bez pet plaća.

Predsjednik Sindikata radnika Mirsad Karadža kazao nam je kako je sramota da veterinari štrajkuju, ali da oni neće odustati od svojih zahtjeva.

stanica-strajk

Radnici jučer započeli generalni štrajk

- Ukazivali smo na nelegalno imenovani Nadzorni odbor i v. d. direktora. Čak smo od Općinskog suda dobili i prvostepenu presudu, međutim, Vlada i njen v. d. premijera Muhamed Kozadra (SDA) nisu reagirali. Nećemo odustati dok se ne imenuje novi NO i novi v. d. direktora, koji će preduzeće izvesti iz dubioze i radnicima osigurati plaće - kazao je Karadža.

5 plaća nisu dobili

Po običaju, Vlada i Kozadra reagiraju tek kada dođe do guše jer, kako je kazao resorni ministar privrede Emir Hrenovica, neradom veterinarske službe ugroženo je zdravlje građana.

On je radnike prvi pozvao na razgovor te ih zamolio da nastave raditi, ali sam nije uspio naći rješenje za probleme. Tako se zajedno s njima pješice uputio prema Ministarstvu finansija, u Kozadrin kabinet kod Vječne vatre, koji je prvi put pristao da ih primi na razgovor.

No, ni ovaj, skoro dvosatni sastanak nije rezultirao konkretnim rješenjima.

- Kozadri smo ispočetka izložili našu problematiku. Međutim, kazao je kako on ne može ništa puno uraditi te da će se našim problemom morati pozabaviti novi saziv Vlade i Skupštine. Dogovoreno je ipak da se sutra (danas, op. a.) održi sastanak zajedno sa Skupštinom preduzeća i NO - kazali su nam radnici.

Kozadra je, navodno, obećao da će pokušati izvršiti pritisak na Skupštinu preduzeća da razriješi NO i imenuje novi, koji će onda imenovati novog v. d. direktora.

Pusta obećanja

No, kako su nam rekli radnici, u pusta obećanja Kozadre, kojih su se naslušali u posljednje dvije godine, niko više ne vjeruje.

- Mi nastavljamo štrajk do ispunjenja naših zahtjeva! Stanica neće raditi sve do tada - odlučni su radnici.

Falsificiran potpis na nalazima hrane

Ministar Hrenovica kazao nam je da Vlada mora naći rješenje kako bi se stalo ukraj očitom kriminalu koji se provodi u ovom preduzeću.

- MUP KS je dokazao da je Uprava s Arnautovićem na čelu falsificirala potpise pojedinih veterinara u laboratoriju kako bi se ovjerili nalazi hrane. To su ozbiljni prekršaji, pitanje je sad kakva je hrana prolazila kontrole. Svojom politikom uspjeli su srozati jednu od najboljih laboratorija. Ona sada radi oko 200 laboratorijskih kontrola hrane mjesečno, dok je prije radila više od 1.000 - kazao je Hrenovica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.