Ako do 1. novembra ne dobiju plaće, neće odustati od tužbi

Radnici ZOI '84 čekaju šta će biti s kreditom

J. GAZIJA
28.10.2014 11:31

Radnici preduzeća ZOI '84, koji su od juna u generalnom štrajku, čekat će do 1. novembra šta će biti s realizacijom kredita od 8.000.000 KM. Ako do tada ne dobiju plaće, uslijedit će odlasci po sudovima i traženje prava.

Busanje u prsa

Nakon što je oko 150 radnika tužilo preduzeće zbog neisplaćivanja plaća, doprinosa, nepoštivanja kolektivnog ugovora, prvi pozivi na sud zakazani su za 3. novembar.

- Radnici su, nakon što je dogovoreno kreditno zaduženje s bankom, potpisali sporazum da će, ukoliko dobiju 9,5 plaća, odustati od tužbi. Bojim se da je opet u pitanju malverzacija nove Uprave, koja još ništa nije uradila za radnike, osim što je izabrana i busa se u prsa da je dobila kredit - kazao je Alija Hodžić, predsjednik Sindikata radnika ZOI '84.

Hodžić ističe da će dobavljači blokirati račun 1. novembra ukoliko ne budu izmirene obaveze prema njima, što će ih samo dublje gurnuti u krizu.

Trag sumnje

- S obzirom na to da smo toliko puta prevareni, trag sumnje se ponovo uvlači da će i ovoga puta biti isto. Radnici bi bili najsretniji kada ne bi došlo do odlazaka po sudovima, blokiranja računa, produbljenja agonije, kada bi se do kraja sedmice isplatile plaće i bacili se na posao za pripremu zimske sezone - kaže Hodžić.

Direktor se nije javljao

Tražili smo odgovor i od Midhata Hujdura (SDA), generalnog direktora ZOI '84 hoće li radnicima do kraja sedmice biti uplaćene plaće kako bi odustali od tužbi. Zbog sastanka rekao je da ga pozovemo kasnije. Međutim, nije se javljao.

 

NA VRH