SARAJEVO

SKANDALOZNO Rasim i Haris izjasnili se kao Srbi da bi ušli u Federalni dom naroda

Izborni inžinjerig i manipulacije novoizabranih poslanika BOSS-a

K. KEŠMER

29.10.2014

Novoizabrani zastupnici BOSS-a u Skupštini KS Haris Pleho i Rasim Smajić izjasnili su se kao Srbi, kako bi prilikom formiranja Doma naroda Fedaracije BiH bili izabrani u njegov sastav!

Naime, federalni Dom Naroda popunjava se zastupnicima kantonalnih skupština na osnovu nacionalne opredjeljenosti, a s obzirom da im je veća vjerovatnoća da dodatnu fotolje osiguraju kao Srbi, BOSS-ov duo upravo se opredijelio za ovaj nacionalni korpus.

Dodatna fotelja

Tako bi, osim što bi dobivali pozamašne naknade za rad u Skupštini, Pleho i Smajić dobivali i naknadu za rad u Domu naroda, a ukupna plaća bi im bila oko 5.000 KM!

Pleho u izjavi za “Avaz” jučer nije htio potvrditi ali ni demantirati ove navode tvrdeći da se  vodio općim interesima građana, a ne nacionalnim.

- Sve ćete znati kada se bude formirala Skupština KS i kada se budu birali kandidati za Dom naroda FBiH. Ovog momenta smatram da u ovoj državi ne trebaju biti važniji nacionalni interesi od općih. Neću ni demantirati ni potvrditi te navode – kazao je Pleho, dodajući kako je demokratsko pravo svakog čovjeka da se izjasni kako želi.

stolice-daka

Raspored zastupnika po zvaničnim rezultatima općih izbora

No, nisu njih dvojica prvi koji demokratsko pravo izjašnjvanja o nacionalnosti “iskorištavaju” zarad veće plaće i dodatne fotelje. Njihov stranački kolega i predhodnik u Skupštini KS Esed Radeljaš, poznat po svojoj ucjenjivačkoj politici, također se, kako bi ušao u Dom naroda izjašnjavao kao “ostali”.

Inače, Pleho je trenutno vijećnik u Općinskom vijeću Novi Grad i Gradskom vijeću, gdje se izjašnjava kao “ostali”.

Osim BOSS-ovih, poznata su i ostala imena zastupnika, koja je Centralna izborna komisija zvanično objavila prekjučer.

Konačni, zvanični podaci ne razlikuju se mnogo od onih koje smo objavili nakon prvih nezvaničnih rezultata, a promjena je u nekoliko zastupničkih mjesta. Naime, za razliku od grafike koju smo tada objavili, SDA će, umjesto 11, imati 10 zastupnika, a DF 7 umjesto procjenjivanih 8, dok će po mandat više imati BOSS i BPS, koji će imati po dva.

SDA će predstavljati Sabahudin Delalić, Elmedin Konaković, Amor Mašović, Kemal Ademović, Eldar Čomor, Muhamed Kozadra, Elvedin Okerić, Fikret Prevljak, Amar Dovadžija i Mirza Čelik.
 
Mandat više

Savez za bolju budućnost ima sedam zastupnika, a to su Ismir Jusko, Adnan Solaković, Dževad Rađo, Ana Babić, Zvonko Marić, Izudin Bajrović i Selma Filipović.

Isti broj ima i DF, a njihovi predstavnici su Goran Akšamija, Mirsad Pindžo, Mersiha Omerbegović, Naira Avdibegović, Mario Vukasović, Bibija Kerla i Sejo Bukva.

SDP će predstavljati samo četiri zastupnika i to Amel Mekić, Slaviša Šućur, Segmedina Srna-Bajramović i Dževad Bećirović. Napredak za jedno mjesto u odnosu na prošli mandat napravila je Naša stranka, koja će sad imati tri zastupnika, Predraga Kojovića, Sabinu Ćudić i Edina Fortu. Stolicu više imat će BPS čiji će zastupnici biti Semir Halilović i Nermin Bjelak.

Ko će se odreći stolice?

Ipak, ovakav sastav ne mora nužno činiti zakonodavnu vlast. Naime, nekoliko imena moglo bi biti zamijenjeno drugima već na početku. Radi se o kadru SDA Kozadri, koji trenutno obavlja premijersku i dvije ministarske funkcije. On bi se zarad toga mogao odreći zastupničke stolice.

Isti slučaj je i s trenutnim načelnikom Općine Centar Bećirovićem, koji također ima mogućnost da ostane u načelničkoj fotelji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.