SARAJEVO

Dok GRAS ima višak zaposlenika: Sada nedostaje vozača

"Definitivno će se pojaviti problem"

J. GAZIJA

30.10.2014

Iako bi GRAS kao preduzeće koje se bavi prijevozom putnika trebao imati dovoljan broj zaposlenih vozača, sudeći prema informacijama do kojih smo došli, to nije tako. Naime, nakon što je stiglo 15 polovnih autobusa iz Istanbula vozači su više nego inače opterećeni poslom, jer je problem mali broj vozača autobusa.

Veliko opterećenje

Prema riječima Senada Međedovića, v. d. direktora za autobuski i minibuski saobraćaj, sada i nije toliko opterećenje koliko će biti kada stigne novih 15 vozila iz Turske.

199 vozača autobusa

- Još nije upitan broj vozača, pokriveno je dosta vozila, ali bit će dolaskom novih. Sad smo na granici da možemo s blagim opterećenjima podnijeti ovaj tempo. Međutim, definitivno će se pojaviti problem s nedostatkom voznog osoblja - kaže Međedović.

Razlog zbog čega nedostaje vozača nije samo činjenica da ih je inače zaposleno manje nego administracije, nego je i veliki broj koji su proglašeni invalidima.

Uvjeti rada

- Rješenje problema koji će se uskoro pojaviti jeste zapošljavanje novog i kvalitetnijeg kadra. Javni gradski prijevoz traži zdravog i sposobnog vozača. S jedne strane imamo uposlenika viška, a s druge nam fali vozača. Oko 300 radnika proglašeno je invalidima, i to su pretežno vozači i mehaničari, zbog uvjeta rada - navodi Međedović.

Čak 227 radnika proglašeno invalidima druge kategorije

Prema podacima radne grupe Skupštine KS koja je radila izvještaj o GRAS-u, 227 zaposlenika proglašeno je invalidima druge kategorije. Od toga je 50 vozača autobusa, 18 minibusa, 25 trolejbusa i 42 vozača tramvaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.