SARAJEVO

Svađa ministara SDA i BPS-a blokirat će isplatu stipendija!

Kadrovske križaljke ponovo dovele do sukoba

K. KEŠMER

31.10.2014

Sjednica Vlade KS jučer je prekinuta nakon burne rasprave o kadrovskim rješenjima u Upravnom odboru Fonda „Ikre". Naime, ministri SDA i BPS-a nisu mogli naći zajednički jezik, a to će blokirati isplatu stipendija djeci boraca minimalno pola godine!

Dva tabora

Nije ovo prvi put da je ova tačka na dnevnom redu i da ministri ove dvije stranke o tome ne mogu naći zajedničku riječ. Oba stranačka tabora, naime, imaju svoje kandidate za predsjednika UO, s kojim se, logično, ne slažu oni drugi. Iako se ovaj problem vuče već nekoliko mjeseci, nijedna strana nije se sjetila popustiti u korist djece boraca, koji su svoje živote dali za odbranu domovine.

Ministar za boračka pitanja Faid Hećo (BPS) na ovoj poziciji želi vidjeti svoj kadar Mirsada Medića, dok SDA-ov blok tu želi uhljebiti Mirsada Cvrka.

Kako saznajemo, zvanični razlog SDA-ovih ministara zašto su odbili Hećin prijedlog jeste da je, navodno, nezakonit, a u „četiri oka" Heći je rečeno da će jedino imenovanjem Cvrka, kadra SDA, na tu poziciju dobiti većinu u Vladi.

- Sjednica je tekla normalno sve do ove tačke. I prošli put je bilo problema. Ministri koji nisu iz ove dvije stranke mislili su da je dogovor postignut te da neće biti problema. Međutim, čim je krenula rasprava, vidjelo se da su oni daleko od dogovora - kazao nam je izvor blizak Vladi.

Ističe i da su tokom sjednice padale teške riječi i prijetnje.

Opstruiran rad

- Hećo je tvrdio da SDA želi ovladati svakim segmentom i da se opstruira njegov rad. Optužio ih je da sad ispunjavaju svaku želju svog Kantonalnog odbora da bi prikupili koji poen i povećali sebi šansu da se ponovo nađu u Vladi - kaže naš izvor.

Nakon teških riječi, burne svađe, sjednica je prekinuta bez rješenja da bi se odblokirao rad Fonda, a datum nastavka sjednice nije poznat.

Kasnile po tri mjeseca

Fond „Ikre", osim što je sada blokiran zbog neimenovanja predsjednika UO, i do sada je imao problem s radom zbog sukoba ove dvije stranke. Kako bi Heću „uvjerio" da popusti, ministar finansija i v. d. premijera Muhamed Kozadra (SDA) odugovlačio je isplatu tranši Ministarstvu za boračka pitanja. Zbog toga su kasnile isplate stipendija djeci i po tri mjeseca, a Hećo je bio pod pritiskom.  

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.