SARAJEVO

Obilježavanje "Noći vještica" u Američkom kutku biblioteke Sarajevo

Mališani uživali u brojnim radionicama

Autor:Fena

31.10.2014

Biblioteka Sarajevo organizirala je danas u Američkom kutku druženje s djecom predškolskog i školskog uzrasta i tako obilježila američki praznik "Noć vještica - Halloween party".

Djeca su, uz ovdašnje djelatnice i volontere iz SAD-a, pod maskama plesala uz muziku i sudjelovala u radionicama prilagođenim njihovom uzrastu. Slušali su i edukacijsko-zabavno predavanje i naučili ponešto o običajima tokom Halloween praznika, načinima kako se obilježavao nekad, a kako se sad obilježava. 

Voditeljica Američkog kutka Biblioteke Sarajevo Amra Pandžo kazala je za Agenciju  Fena da u toj instituciji Halloween već tradicionalno obilježavaju. Iako to nije dio naše tradicije niti ovo obilježavanje ima tendenciju da to postane, namjera im je, kaže, bila da to bude susret djece s nekom drugom kulturom i prilika za sudjelovanje u događajima koje djeca često gledaju na TV-u.

Za ovu priliku djeca predškolskog uzrasta pripremila su i prigodne maske  vila, vještica, princeza, gusara i drugih likova iz njihove mašte, a od papira su pravili bundeve - lampe koje se koriste za Halloween.

Večeras, u Američkom kutku, bit će održan i party pod maskama za srednjoškolce. Noć vještica ili Halloween je noć uoči Svih svetih, 31. oktobra. Glavni simbol Noći vještica su bundeve, ali i maske i simboli koji se tradicionalno koriste za maškare. 

Američki kutak je zajednički projekt Biblioteke Sarajevo i Ambasade SAD-a u BiH. Posjeduje bogat knjižni fond na engleskom jeziku, časopise i dnevne novine iz SAD-a, vrijednu zbirku američkih filmova, a misija im je i obilježavanje značajnijih američkih praznika. Širom BiH djeluje devet američkih kutaka, a više od 500 ih je u svijetu. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.